Ένας άνδρας από την Κολομβία καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και δύο μηνών για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σε μια σπάνια περίπτωση που η Μόσχα εφαρμόζει τη νομοθεσία της περί πολεμικής λογοκρισίας σε βάρος ενός αλλοδαπού.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona, ο Αλμπέρτο Ενρίκε Χιράλντο Σαράι κρίθηκε ένοχος για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό, παραβιάζοντας έτσι τον νόμο που χρησιμοποιείται κυρίως σε βάρος δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλων, όσων αντιτίθενται στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί η Μόσχα.

Όσοι κριθούν ένοχοι με βάση αυτόν τον νόμο κινδυνεύουν με κάθειρξη 15 ετών και με πρόστιμο 5 εκατ. ρουβλιών (περίπου 60.000 ευρώ).

Η δίκη του Χιράλντο Σαράι στο δικαστήριο Γκολοβίνσκι της Μόσχας έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Δεν είναι γνωστό εάν δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες.

Ο Κολομβιανός συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 αφού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αγόρασε κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM και τα τοποθέτησε σε ένα εμπορικό κέντρο της Μόσχας. Οι συνεργοί του έστειλαν κατόπιν στα τηλέφωνα αυτά μαζικά μηνύματα που περιείχαν «ψευδείς πληροφορίες» για τη δράση των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, όπως ότι δολοφονούσαν αμάχους. Δύο συνεργοί, οι Μπρισένιο Μεντόσα και Ραμίρες Σαλαζάρ, που δρούσαν εκτός της Ρωσίας, μετέφεραν χρήματα και κρυπτονομίσματα στον Χιράλντο Σαράι, ως πληρωμή για τις υπηρεσίες του. Και οι δύο είναι σήμερα καταζητούμενοι στη Ρωσία.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο Χιράλντο Σαράι εξέφραζε φιλορωσικά αισθήματα. Σε μια ανάρτηση στο Facebook, γραμμένη στα ισπανικά, αποκαλούσε «νεοναζί» τους Ουκρανούς στρατιώτες και υπονοούσε ότι η ρωσική εισβολή υποκινήθηκε από την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, όπως είναι και το αφήγημα του Κρεμλίνου. Η εφημερίδα Kommersant έγραψε πέρσι ότι ο Χιράλντο Σαράι ζούσε στη Μόσχα επί 20 χρόνια και έχει ρωσικό διαβατήριο. Είχε επίσης έγκυρη βίζα για τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διαφύγει.

«Δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι σε έναν πόλεμο. Όλοι χάνουν» έγραψε στο Facebook ο Κολομβιανός, τρεις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.