Η Ρωσία και η Σερβία οφείλουν να υιοθετήσουν διαφανή στάση απέναντι στην κατάσταση στο Μαυροβούνιο, η κυβέρνηση του οποίου καταστέλλει με αυστηρά αστυνομικά μέτρα τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα. Αυτό δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών για την περιοχή των Βαλκανίων, Νικήτα Μπόνταρεφ.

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου έχει επιδοθεί σε καταστολή κάθε αντικυβερνητικής διαδήλωσης που πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες. Χθες ξέσπασαν νέα σοβαρά επεισόδια στην Ποντγκόριτσα, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η αντιπολιτευόμενη συμμαχία «Δημοκρατικό Μέτωπο», ενώ το περασμένο Σάββατο η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις ακόμα και βουλευτών της αντιπολίτευσης, καθώς απομάκρυνε βίαια τις σκηνές που είχαν στήσει εδώ και τρεις εβδομάδες βουλευτές και υποστηρικτές μπροστά στο κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια συνεχιζόμενης διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Το «Δημοκρατικό Μέτωπο» διοργανώνει αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες από τις 27 Σεπτεμβρίου με αιτήματα την απομάκρυνση της κυβέρνησης Τζουκάνοβιτς, τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μίλο Τζουκάνοβιτς για συνολική κακοδιαχείριση της χώρας στα πεδία της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, υλοποίηση «ληστρικών ιδιωτικοποιήσεων», υψηλό βαθμό διαφθοράς, σύναψη επιζήμιων συμβάσεων με ξένους εταίρους, ανεξήγητη έως καθοδηγούμενη σπουδή για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και νοθεία σε όλες τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Μόσχα με ανακοίνωση εξέφρασε τη λύπη της για τα επεισόδια με την απομάκρυνση των σκηνών και τις συλλήψεις, τονίζοντας πως δημιουργείται η εντύπωση ότι η επιθυμία της ταχείας εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την καταστολή εναλλακτικών προσεγγίσεων.

«Το θέμα του πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αφορά μεταξύ άλλων και στη Ρωσία και τη Σερβία. Εξαρτάται από το πόσο σαφείς και πειστικοί θα είναι στην υποστήριξή τους στην αντιπολίτευση στο Μαυροβούνιο. Και δεν εννοώ τη φυσική υποστήριξη, αλλά την ηθική και την πολιτική» δήλωσε ο Μπόνταρεφ στο RIA Novosti.

Η επιθυμία των αρχών του Μαυροβουνίου να ενταχθεί η χώρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε αντικείμενο έντονων επικρίσεων από την αντιπολίτευση, είπε ο εμπειρογνώμονας.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς αποφεύγει ένα άμεσο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, υπενθύμισε ο Μπόνταρεφ, τονίζοντας πως η εντολή για τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων και επίθεση σε βουλευτές, δημοσιογράφους και διαδηλωτές αποδεικνύει το αληθινό αυταρχικό πρόσωπο του προέδρου του Μαυροβουνίου.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης