Τον πρεσβευτή της ΕΕ στη Μόσχα Μάρκους Έντερερ κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τους «αντιρωσικούς περιορισμούς», όπως τους αποκαλεί η Μόσχα, σε προϊόντα που διακινούνται ανάμεσα στο Καλίνινγκραντ και την υπόλοιπη Ρωσία.

Σε μια δήλωση της, ζήτησε να αποκατασταθεί «αμέσως» η διαμετακόμιση προϊόντων στην περιοχή και δεσμεύθηκε να λάβει αντίμετρα, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ, έκλεισε έναν σιδηροδρομικό διάδρομο από τη Ρωσία προς τον ρωσικό θύλακο για ορισμένα βασικά αγαθά, περιλαμβανομένων οικοδομικών υλικών, μετάλλων και άνθρακα, ανταποκρινόμενη στις νέες κυρώσεις της ΕΕ που τίθενται σε ισχύ το Σάββατο, 25 Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ είπε, πως οι «εχθρικές» ενέργειες της Λιθουανίας δείχνουν πως η Ρωσία δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη Δύση.

«Η Ρωσία, βέβαια, θα αντιδράσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», δήλωσε ο Πατρούσεφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατάλληλα μέτρα εξετάζονται σε διυπουργικό επίπεδο και θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον» φέρεται να δήλωσε.

«Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας».

Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Καλίνινγκραντ, πρώην Κένιγκσμπεργκ, πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας, από τη ναζιστική Γερμανία τον Απρίλιο του 1945. Η περιοχή παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως ο πρεσβευτής της Ένωσης στη Μόσχα κάλεσε τη Ρωσία να απόσχει από «βήματα και ρητορική κλιμάκωσης».

«Μετέφερε τη θέση μας για την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και εξήγησε πως η Λιθουανία εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ και δεν υπάρχει αποκλεισμός και κάλεσε τους Ρώσους να αποφύγουν βήματα και ρητορική κλιμάκωσης», είπε ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης