Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τον φόρτο εργασίας των γιατρών που ασχολούνται με τους ασθενείς με covid-19 στη Ρωσία, την ώρα που η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς από τη νόσο έχει κηρύξει μια εβδομάδα αργίας με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

«Φυσικά η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Οι κλίνες είναι σε μεγάλο βαθμό κατειλημμένες (…) και είναι υπερβολικός ο φόρτος, τεράστιος για τους γιατρούς μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γιατροί που εργάζονται στις «κόκκινες ζώνες» των νοσοκομείων αντιμετωπίζουν «ακραίο ψυχολογικό και σωματικό στρες», την ώρα μάλιστα που τα περιστατικά μόλυνσης της covid-19 αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Στη Ρωσία καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο 40.402 νέα περιστατικά κορωνοϊού και 1.555 θάνατοι. Συνολικά στη χώρα έχουν επισήμως εντοπιστεί 8.554.192 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, ενώ 239.693 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της covid-19, γεγονός που την καθιστά τη χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους θανάτους από τη νόσο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας Rosstat, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία στη χώρα έφτανε σχεδόν τις 450.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την εβδομάδα από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 7 Νοεμβρίου αργία σε όλη τη χώρα προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Στη Μόσχα η εβδομάδα αργίας ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη, καθώς η ρωσική πρωτεύουσα αποτελεί αυτή την περίοδο σημαντική εστία της επιδημίας covid-19. Στην πόλη έκλεισαν τα σχολεία, τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα, τα γυμναστήρια και άλλες «μη απαραίτητες» υπηρεσίες. Η γρήγορη εξάπλωση της covid-19 στη Ρωσία διευκολύνθηκε κυρίως από το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών που οφείλεται στην ευρεία δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα ρωσικά εμβόλια. Μόνο το 32,6% των Ρώσων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα σε άρθρο του στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, τη Rossiiskaia Gazeta, ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων.

«Αν δεν βρούμε τα μέσα για να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η συμπεριφορά τους είναι ανεύθυνη, ακόμη και αντικοινωνική, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις», εκτίμησε.

 

Πηγή: ΑΠΕ