Ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο προσωπικό του ιστολόγιο το οποίο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2005, επέλεξε να έχει μόνιμα αναρτημένο ένα ποίημα (που χρονολογείται από το 1909) του αμετανόητου Φλαμανδού ναζιστή και αντισημίτη ποιητή Σιριέλ Βερσέβρ.

Την αποκάλυψη έκανε ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της γαλλικής εφημερίδας «Libération» Ζαν Κατρεμέρ.

Ο Κατρεμέρ αναφέρει ότι το ποίημα δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα του Ρομπάι το 2007, λίγο πριν την ανάδειξη του στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων στη χώρα του. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε τον Νοέμβριο του 2009, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε διαγραφή του ιστολογίου.

Παρότι το συγκεκριμένο ποίημα είναι εξ ολοκλήρου απαλλαγμένο από κάθε πολιτική χροιά, η επιλογή του Βερσέβρ παραμένει προβληματική, ιδιαίτερα για ένα πολιτικό πρόσωπο, σαν τον Βαν Ρομπάι, που εκφράζει τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο Ζαν Κατρεμέρ επισημαίνει, όμως, ότι ο Βαν Ρομπάι απηχεί απλά τη στάση της φλαμανδικής κοινωνίας, που ουδέποτε αποδέχθηκε τον δοσιλογικό της ρόλο στην Κατοχή.
Για την ιστορία, ο εν λόγω ποιητής επελέγη από τις δυνάμεις Κατοχής ως στρατολογητής νεαρών Βέλγων για τις τάξεις της Waffen SS, από τη θέση του ως επικεφαλής του «Πολιτιστικού Φλαμανδικού Συμβουλίου» τον Νοέμβριο του 1940. Ο φανατικός Ρωμαιοκαθολικός Βερσέβρ είχε μάλιστα προσπαθήσει να πείσει τον αρχηγό των SS, Χάινριχ Χίμλερ, να εγκαταλείψει τον παγανισμό και να υιοθετήσει ρόλο «Πάπα του ναζισμού».

Η ετοιμότητα του Βερσέβρ να εγκαταλείψει το Βέλγιο, μαζί με τον γερμανικό στρατό τον Αύγουστο του 1944, τον οδηγεί στη Βαυαρία, όπου διορίζεται σύμβουλος της δοσιλογικής εξόριστης κυβέρνησης της Φλάνδρας, υπό τον Ζεφ φαν ντε Βίλε. Το 1945, ο Βερσέβρ καταφεύγει στην Αυστρία.

Παρά την ερήμην καταδίκη του σε θάνατο από τη βελγική Δικαιοσύνη, ο Βερσέβρ καταφέρνει να μην εκδοθεί και πεθαίνει αυτοεξόριστος στην Αυστρία το 1949. Το 1973, μέλη της φασιστικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης Φλάμσε Μιλιντάντεν Ορντε, προβαίνουν σε παράνομη εκταφή της σορού του Βερσέβρ, την οποία επαναφέρουν στο Βέλγιο, όπου κείται έκτοτε.