Υπερασπιστικός ως προς την απόφαση της ιστοσελίδας «Wikileaks» να δώσει στη δημοσιότητα περίπου 90.000 χιλιάδες απόρρητα -μέχρι πρότινος- έγγραφα του αμερικανικού Στρατού, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση και τα παράπονα της ηγεσίας του, εμφανίστηκε ο ιδρυτής της ιστοσελίδας, ο 39χρονος Αυστραλός, Τζούλιαν Ασάντζι.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», είπε σχετικά: «Η καλή δημοσιογραφία είναι αμφιλεγόμενη από τη φύση της. Ο ρόλος της είναι να τα βάζει με τους ισχυρούς και όταν τους προκαλεί, υπάρχουν πάντα αντιδράσεις».

Σε άλλη του συνέντευξη στην εφημερίδα «New York Times», είπε: «Δείχνουν (οι διαρροές που δημοσίευσε το Wikileaks) όχι μόνο σοβαρά γεγονότα, αλλά επίσης και τη σκληρή πλευρά του πολέμου, του θανάτου ενός παιδιού κατά τη διάρκεια μεγάλων επιχειρήσεων που σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους».

Το Wikileaks, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2006, είναι ένας ιστότοπος με πληροφορίες και αναλύσεις για την πολιτική, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών. Αυτοαποκαλείται «το πρώτο ειδησεογραφικό πρακτορείο του λαού» και ζητά ανώνυμους συνεργάτες. Έγινε γνωστό το 2009, όταν δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα, που προορίζονταν για την πολυεθνική εταιρεία Trafigura, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση ρίψης τοξικών αποβλήτων στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές επικρίνει τον ιστότοπο, υπογραμμίζοντας ότι οι διαρροές απόρρητων εγγράφων στον Τύπο «απειλούν την ασφάλεια της χώρας».

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το «Wikileaks» «δεν είναι ένας αντικειμενικός, ενημερωτικός ιστότοπος, αλλά περισσότερο μία οργάνωση που αντιτίθεται στην αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Διαβάστε επίσης:
Το “φυσάει και δεν κρυώνει” ο αμερικανικός στρατός, 26 Ιουλίου 2010, 11:58