Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας εγκατέλειψε τη χώρα του, αφήνοντας πίσω του ένα χάος που οδήγησε σε απόπειρα πραξικοπήματος, όμως η επιρροή του δεν απασχολεί αποκλειστικά και μόνο τον διάδοχο του στο αξίωμα, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης πολλούς λόγους για να ανησυχούν όσον αφορά τον Ζαΐρ Μπολσονάρου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπολσονάρου έφυγε για τη Φλόριντα δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του την 1η Ιανουαρίου, έχοντας αμφισβητήσει τις εκλογές της 30ής Οκτωβρίου που έχασε από τον αριστερό του αντίπαλο, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Ωστόσο, ο Μπολσονάρου άφησε πίσω του ένα βίαιο κίνημα οπαδών που αρνούνται το αποτέλεσμα των εκλογών και οι οποίοι την Κυριακή εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γνωστό πρακτορείο παραλληλίζει την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, το 2021, με τα επεισόδια της Κυριακής στη Βραζιλία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να απομακρύνει τον Μπολσονάρου από την αυτοεξορία του στα προάστια του Ορλάντο.

«Ο Μπολσονάρου δεν πρέπει να βρίσκεται στη Φλόριντα», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο στο CNN. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι καταφύγιο γι’ αυτό τον αυταρχικό που έχει εμπνεύσει την εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα πρέπει να τον σταλεί πίσω στη Βραζιλία».

Ο Κάστρο είπε ότι ο Μπολσονάρου, συνεργάτης του Τραμπ, που τώρα εδρεύει στην πατρίδα του πρώην προέδρου, είχε «χρησιμοποιήσει το βιβλίο του Τραμπ για να εμπνεύσει εγχώριους τρομοκράτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάδελφός του στο Κογκρέσο, η Δημοκρατική γερουσιαστής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ, υιοθετεί επίσης αυτή την άποψη. «Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν καταφύγιο στον Μπολσονάρου στη Φλόριντα», έγραψε στο Twitter την Κυριακή. «Σχεδόν δύο χρόνια από τη μέρα που το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από φασίστες, βλέπουμε φασιστικά κινήματα να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Βραζιλία».

Τα σχόλιά τους δυσχεραίνουν έτσι περαιτέρω τη θέση του Μπολσονάρου και υπογραμμίζουν τη μεγάλη απόφαση της Ουάσιγκτον για το μέλλον του.

Ο Μπολσονάρου είχε δύσκολες σχέσεις με τον Μπάιντεν και βρίσκεται ήδη σε τεντωμένο σκοινί στην πατρίδα του στη Βραζιλία αφότου έχασε την ασυλία του όταν παραιτήθηκε από την προεδρία. Οι ποινικές έρευνες εναντίον του -κυρίως για βαθιά διαφθορά του ίδιου και της οικογένειάς του- θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του ή να τον αποτρέψουν από το να θέσει υποψηφιότητα, ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζον Φίλι, ο οποίος ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στον Παναμά από το 2016-2018, όταν το έθνος της Κεντρικής Αμερικής ζήτησε την έκδοση του πρώην προέδρου του, Ρικάρντο Μαρτινέλι, είπε ότι η πιο άμεση απειλή για τον Μπολσονάρου θα ερχόταν αν ανακληθεί η βίζα του για τις ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -ή οποιοδήποτε κυρίαρχο έθνος- μπορούν να απελάσουν έναν αλλοδαπό, ακόμα και έναν που εισήλθε νόμιμα με βίζα, για οποιονδήποτε λόγο», είπε ο Φίλι. «Είναι μια καθαρά κυρίαρχη απόφαση για την οποία δεν απαιτείται νομική αιτιολόγηση».

Αξιωματούχος του προξενείου των ΗΠΑ στην Μπραζίλια, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο Μπολσονάρου είχε σχεδόν βέβαιο ότι είχε εισέλθει με βίζα Α-1, η οποία προορίζεται για αρχηγούς κρατών. Μια δεύτερη πηγή, ανώτερος πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, πίστευε επίσης ότι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ο Μπολσονάρο είχε λάβει την A-1.

Κανονικά η Α-1 ακυρώνεται αφού ο παραλήπτης αποχωρήσει από τη θέση του. Με τον Μπολσονάρου όμως να έχει φύγει από τη Βραζιλία και να έχει εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν λήξει η θητεία του, ο αξιωματούχος υποψιάστηκε ότι η A-1 του είναι ακόμη ενεργή.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει εμπειρία ακυρώσεων βίζας για πρώην αρχηγούς κρατών, είπε ότι δεν υπάρχει καθορισμένο όριο για το διάστημα που μπορεί κάποιος να μείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες με A-1. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή», είπε ο αξιωματούχος. «Ποιος ξέρει πόσο καιρό θα παραμείνει».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «τα αρχεία βίζας είναι εμπιστευτικά, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για μεμονωμένες περιπτώσεις βίζας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης