Στη δήλωσή του μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε στη Μαδρίτη, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από την Καταλονία να ξεκαθαρίσει αν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.
O Ισπανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό αποτελεί πρόκριμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης να άρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας και να καταργήσει τις τοπικές αρχές, παίρνοντας στα χέρια της τη διαχείριση μερικών ή όλων των εσωτερικών υποθέσεων της περιφέρειας.
Ο κ. Ραχόι ζήτησε από τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να διευκρινίσει ποια ακριβώς είναι η απόφαση που πήρε για το μέλλον της περιφέρειάς του.
Την Τρίτη ο Πουτζντεμόν υπέγραψε έγγραφο διακήρυξης ανεξαρτησίας, αλλά στη συνέχεια πάγωσε την εφαρμογή του για να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Ραχόι κατηγόρησε τον Πουτζντεμόν ότι δημιούργησε «σκόπιμη σύγχυση» και τόνισε ότι επιθυμεί να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που υπογράφηκε χθες το βράδυ από το σύνολο των υποστηρικτών της στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, είναι προς το παρόν μία «συμβολική πράξη».
«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή από 72 βουλευτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και από την καταλανική κυβέρνηση ήταν «μία συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».
Όμως ο Τουρούλ διευκρίνισε πως πρόκειται «για νεκρό χρόνο, όχι για αποκήρυξη ή για βήμα προς τα πίσω».
«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν είπε πως αναστέλλει τη διαδικασία της ανεξαρτησίας και το μεταβατικό προς αυτή νόμο για να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να κάνουμε διάλογο και να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία».
«Καλούμε για πολιτική, όχι για μία νομική απόφαση», όπως επεσήμανε.
Ωστόσο ο Τζόρντι Τουρούλ υπογράμμισε πως η καταλανική κυβέρνηση θέλει «να κάνει διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας» και φάνηκε να περνάει σ’ ένα επόμενο στάδιο, αφού μέχρι τώρα η προτεραιότητα ήταν να γίνει διάλογος «για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης», κάτι που η ισπανική κυβέρνηση ανέκαθεν αρνούνταν κατηγορηματικά.
«Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλονίας», υπογράμμισε, όμως «θα θέλαμε να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλονία».
«Σας ζητώ να είστε πολιτισμένοι και να είστε δημοκράτες, για μια φορά στη ζωή σας, και να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε επίσης σήμερα στο ισπανικό κοινοβούλιο ο καταλανός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας Γκαμπριέλ Ρουφιάν, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο.
«Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο του νόμου», του απάντησε ο τελευταίος.
Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που βρίσκονται στην εξουσία στην Καταλονία δεν είναι παρά «μια καταστροφική δύναμη που επιδιώκει να νικήσει τη δημοκρατία, να καταστρέψει το κράτος δικαίου», δήλωσε με οργή από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις.
Παρέμβαση στο κρίσιμο ζήτημα έκανε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενότητας στην Ισπανία, μετά τις καταλανικές κινήσεις για κήρυξη ανεξαρτησίας.
«Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνει την προηγούμενη έκκλησή της για πλήρη σεβασμό της ισπανικής συνταγματικής τάξης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνοντας ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ συζήτησε την κρίση κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή του.
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η διαίρεση και η διάσπασηκαι για να εξασφαλισθεί η ενότητα και ο σεβασμός του ισπανικού συντάγματος», πρόσθεσε.