Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Μεγάλης Βρετανίας, παρουσία περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «αυλαία» ανοίγει με τις συζητήσεις για το ακανθώδες ζήτημα της Ουκρανίας. Στο περιθώριο της Συνόδου, μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται πάντως το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο θα γίνει έπειτα από σχετικό αίτημα του Τούρκου προέδρου. Στο επίκεντρο της συζήτησης πρόκειται να τεθεί και το Κυπριακό, αλλά και θέματα που αφορούν στις δύο χώρες. Η συνάντηση θα γίνει τελικά την Παρασκευή και όχι σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμενόταν να φθάσει μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο σήμερα στο Κάρντιφ, όπου ήδη βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το «κλείδωμα» του χαρτοφυλακίου του ως επίτροπος της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επαφές Σαμαρά-Ερντογάν θα γίνουν έπειτα από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από τα Κατεχόμενα, βάσει των οποίων «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει βήματα στο Κυπριακό, αν δεν λάβει εντολές από ορισμένα κέντρα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να κάνει βήματα για να λύσει το Κυπριακό, αναφέροντας πως, όταν τον συνάντησε δύο φορές ενόσω ήταν πρωθυπουργός, του είπε ότι δεν συμφωνούσε με την προσέγγιση του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί.

Στο τραπέζι η ουκρανική κρίση

Στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο ο Ποροσένκο αναμένεται να ενημερώσει τους δυτικούς ηγέτες για την κατάσταση που επικρατεί στα ουκρανικά εδάφη αλλά και για τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και ενώ τα μέλη των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επιθυμούν να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ενότητα κατά της Ρωσίας, η Μόσχα προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο την Τετάρτη, καθώς παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία» μεταξύ του Κιέβου και των ρωσόφωνων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας μέχρι την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή νέων κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την παραμονή της Συνόδου Κορυφής το Παρίσι ανακοίνωσε την αναστολή παράδοσης ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου πολεμικού πλοίου τύπου Mistral. Και ενώ οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για τη Γαλλία (καθώς εκτιμάται ότι θα χάσει περίπου ένα 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την αναστολή παράδοσης της παραγγελίας για τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2011 μεταξύ Παρισιού και Μόσχας), η εξέλιξη είναι «προφανώς δυσάρεστη» και για τη Ρωσία, όπως αναγνώρισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα δώσει την ευκαιρία στους 28 ηγέτες της Συμμαχίας να δηλώσουν επισήμως την αλληλεγγύη τους προς το Κίεβο που είναι στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Επί τάπητος στη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να τεθούν και άλλες διεθνείς προκλήσεις, όπως αυτή του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τον αποκεφαλισμό και δεύτερου Αμερικανού δημοσιογράφου, η καταπολέμηση της οργάνωσης των τζιχαντιστών θα βρεθεί προφανώς στο επίκεντρο των συζητήσεων την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου των αρχηγών κρατών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν τη δημιουργία ενός συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτοί που δολοφόνησαν τον Τζέιμς Φόλεϊ και τον Στίβεν Σότλοφ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους κάνουν να λογοδοτήσουν ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει» δεσμεύθηκε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης