“Η Βουλγαρία συμμετέχει στις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης και της κρίσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας”, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ στους δημοσιογράφους που του ζήτησαν να κάνει κάποιο σχόλιο. Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι αυτή η κρίση απειλεί την ασφάλεια της Βουλγαρίας, της περιοχής και της Ευρώπης συνολικά. “Είναι μια κρίση παγκόσμιων διαστάσεων. Ο διάλογος εκεί διεξάγεται στο υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, της ΕΕ και της Ρωσίας”, επεσήμανε ο Ράντεφ.
“Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να αποτραπεί μια στρατιωτική λύση σε αυτήν την κρίση, η οποία δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα. Μπορεί να αναζητηθεί διπλωματική λύση και όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν σε αυτό τον στόχο”, υποστήριξε ο πρόεδρος.
“Θα πρέπει να γνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι η παραμέληση των προβλημάτων των ενόπλων δυνάμεων και των δεσμεύσεών μας ως συμμάχων είναι η χειρότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια”, είπε ο Ράντεφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια συνεδρίαση που θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου, στην οποία το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα εξετάσει τους κινδύνους και τις απειλές για την εθνική ασφάλεια και την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος Ράντεφ, που είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, “η δέσμευση της ηγεσίας της χώρας στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να είναι σταθερή και προσηλωμένη αντί να περιορίζεται σε μεμονωμένες πράξεις απόκτησης νέου υλικού και εξοπλισμού”.
Την Πέμπτη, ο Ράντεφ έλαβε γνώση μιας ανάλυσης της κατάστασης και της εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων το 2021, την οποία παρουσίασε ο Αρχηγός Αμύνης, ναύαρχος Εμίλ Εφτίμοφ.
“Προτείναμε μια πιο ευέλικτη και ευρεία έννοια για τη δημιουργία μιας ομάδας μάχης μεγέθους τάγματος στη Βουλγαρία”, δήλωσε ο Εφτίμοφ μετά την παρουσίαση. “Με βάση ένα μηχανοποιημένο τάγμα με ειδικά στοιχεία υποστήριξης μάχης, δίνουμε τη δυνατότητα στους συμμάχους να μας ενισχύσουν με ορισμένα στοιχεία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των ενόπλων μας δυνάμεων”, εξήγησε ο Αρχηγός Αμύνης.
“Υπάρχουν διάφορες επιλογές, και ένα ευρύ φάσμα χωρών που θέλει να συμμετάσχει μπορεί να προσελκυστεί. Η ιδέα μας είναι να δείξουμε γρήγορα ότι η Βουλγαρία και η ένοπλη δύναμή της, από κοινού με τους συμμάχους, είναι σε θέση να επιδείξει ικανότητες για την οικοδόμηση αποτρεπτικής ισχύος”, διευκρίνισε ο ναύαρχος.
Ο πρόεδρος Ράντεφ είπε από την πλευρά του ότι η ομάδα μάχης μεγέθους τάγματος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της εθνικής ασφάλειας της Βουλγαρίας, αλλά είναι σημαντικό να συσταθεί, γιατί σημαίνει διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους, ικανότητα σχηματισμού από κοινού των απαραίτητων δυνατοτήτων και αντιμετώπιση των ελλείψεων που προέκυψαν από λανθασμένες ή μη ληφθείσες αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια για την υποστήριξη της ανάπτυξης των ενόπλων δυνάμεων. “Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να δείξουμε μαζί ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε κρίση”, δήλωσε ο πρόεδρος Ράντεφ, απαντώντας σε ερώτηση.
Επανέλαβε ότι η ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων και η συμβατότητα με τους εταίρους είναι η καλύτερη εγγύηση για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η χώρα να επιτύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες το 2024, ο Ράντεφ απάντησε ότι το θέμα θα είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια.