Ο υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, που είναι αρμόδιος για το Brexit, δήλωσε σήμερα στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ ότι το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας είναι μεν ουσιαστικό αλλά ταυτόχρονα έχει “παραφουσκώσει” για πολιτικούς λόγους.
Ο Ράαμπ σημείωσε ότι του αρέσει η ιδέα μιας “τεχνολογικής λύσης” για τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Σημείωσε όμως ότι οποιαδήποτε συγκεκριμένη λύση θα πρέπει να σέβεται τις υπάρχουσες συμφωνίας και να έχει τη συναίνεση της κοινότητας της επαρχίας αυτής.
Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ “μίλησε για τη χρησιμοποίηση μιας τεχνολογικής λύσης για να επιλύσουμε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα (των συνόρων). Θέλω να είμαι γενναιόδωρος και να πω ότι μας αρέσει αυτή η άποψη και πως μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ράαμπ, ο Μπαρνιέ έχει δίκιο όταν δηλώνει ότι θα πρέπει να “αποδραματοποιηθεί” το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας.
Λίγο νωρίτερα ωστόσο, το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας προειδοποιούσε ότι δεν γίνεται να επιτραπεί στις Βρυξέλλες να “προσαρτήσουν” την επαρχία, αναγκάζοντάς την να αποδεχτεί διαφορετικούς κανόνες από εκείνους που ισχύουν στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι 10 βουλευτές του DUP στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τόσο το DUP όσο και οι Συντηρητικοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία του διαζυγίου δεν θα απειλήσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 με την οποία μπήκε τέλος σε δεκαετίες ταραχών και βίαιων επεισοδίων στη Βόρεια Ιρλανδία. Προς το παρόν ωστόσο, Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει στο πώς θα αποφευχθεί ένα “σκληρό σύνορο” μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit. Το πρόβλημα αυτό έχει οδηγήσει σε τέλμα τις συνομιλίες και εντείνει τους φόβους ότι μπορεί να αποτύχουν.
“Η Βόρεια Ιρλανδία δεν πρόκειται να γίνει ένα ημιανεξάρτητο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Μπαρνιέ δεν μπορεί, δεν γίνεται, να προσαρτήσει ένα τμήμα του ΗΒ ώστε να πει πως έτσι θα προχωρήσουμε. Και δεν μπλοφάρουμε στο θέμα αυτό” είπε η ηγέτιδα του κόμματος, Αρλίν Φόστερ, σε μια εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου των Συντηρητικών.
Η σθεναρή υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του ΗΒ από τη Φόστερ απηχεί τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης.