Ο στρατός των ΗΠΑ θα αυξήσει τη βοήθεια και την εκπαίδευση που παρέχει στις δυνάμεις της Υεμένης για να εντείνει την πίεση που ασκείται στην αλ Κάιντα μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροσκαφών με παγιδευμένα δέματα, δήλωσε σήμερα Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (ΑΚΑΧ) διεκδίκησε την περασμένη εβδομάδα την ευθύνη για την αποστολή δύο δεμάτων-βομβών με προορισμό τις ΗΠΑ, που αναχαιτίστηκαν και εξουδετερώθηκαν στο Ντουμπάι και στη Βρετανία μετά από ειδοποίηση που προήλθε από “διπλό πράκτορα” της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΑΚΑΧ είχε διεκδικήσει την ευθύνη και για την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης ενός αμερικανικού αεροσκάφους τα Χριστούγεννα του 2009.

“Στην εκπαίδευση και τα λοιπά υπάρχουν περισσότερα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους Υεμενίτες και να ενισχύσουμε τις δυνατότητές τους” είπε ο Γκέιτς μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Αυστραλία για διμερείς επαφές. “Νομίζω ότι είναι δίκαιο να λεχθεί ότι εξερευνούμε μαζί τους διάφορες πιθανότητες σε αυτές τις κατευθύνσεις”.

Οι ΗΠΑ ήδη αύξησαν την βοήθεια στην Υεμένη για την “αντιμετώπιση της τρομοκρατίας” στα 155 εκατ. δολάρια το οικονομικό έτος 2010 από μόλις 4,6 εκατ. δολάρια το 2006, κάτι που αντανακλά τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την ΑΚΑΧ, η οποία χαρακτηρίζεται η πιο ενεργή πτέρυγα της αλ Κάιντα εκτός των βάσεών της σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση της Υεμένης αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα κι έχει να αντιπαρέλθει τα “αντιαμερικανικά αισθήματα” μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που αντιτίθεται σε μια στενότερη σχέση με την Ουάσινγκτον. Μια αξιοσημείωτη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, τονίζουν, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης