Την ώρα που ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λέει πως πιθανότατα η Ελλάδα να χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας και μετά το 2014, επιβεβαιώνοντας στην ουσία, αυτά που δήλωσε δύο ημέρες νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τσουνάμι αντιδράσεων έχει προκληθεί στη Γερμανία εναντίον της Άγκελα Μέρκελ.

Στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, η Γερμανίδα καγκελάριος κατηγορείται ότι λέει ψέματα στους ψηφοφόρους, καθώς μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης. Μπορεί βέβαια, το βράδυ της Τετάρτης κατά τη συνέντευξη της σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, να φάνηκε λιγότερο απόλυτη, υποστηρίζοντας πως ίσως τελικά να παραστεί ανάγκη για χορήγηση νέου πακέτου προς την Ελλάδα, αλλά τόνισε πως ακόμη δεν γνωρίζει ούτε το ύψος του και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Αυτές τις αντιφάσεις της καγκελαρίου, αλλά και τον όλο χειρισμό της από το 2009, οπότε και ξέσπασε η ελληνική κρίση, εκμεταλλεύτηκε το βαρύ πυροβολικό των Γερμανών σοσιαλιστών, σε προεκλογική εμφάνιση στην πόλη Ντέτμολντ στο πλευρό του Πεερ Στάινμπρουκ. Ο Σρέντερ κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι δεν είπε την αλήθεια για το πραγματικό κόστος της κρίσης, ότι ετοιμάζεται για ένα ακόμη μεγάλο ψέμα και απαίτησε σαφήνεια για το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο γερμανός φορολογούμενος. «Με συγκάλυψη και απόκρυψη δεν κερδίζει κανείς την εμπιστοσύνη του λαού, παρά μόνο με σαφήνεια», τόνισε ο πρώην καγκελάριος.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, η Deutsche Welle, ο κίνδυνος για την Μέρκελ υπάρχει και εστιάζεται στη δική της δεξαμενή ψηφοφόρων, σε όλους εκείνους τους ευρωσκεπτικιστές που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ευρωπαϊκή πολιτική της. Σε αυτούς απευθύνεται το ευρωφοβικό νεοϊδρυθέν κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που ξαφνικά βγαίνει από την αφάνεια μετά από μια πρώτη καλή εμφάνιση. Οι επιθέσεις του Σρέντερ μετά την παραδοχή Σόιμπλε για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου φέρνουν το θέμα της διάσωσης των καταχρεωμένων χωρών και πάλι στο προεκλογικό σκηνικό. Και ίσως κερδισμένη να βγει αυτή η ομάδα πολιτικών και καθηγητών, νοσταλγών του μάρκου, που με λαϊκιστικά συνθήματα προσπαθεί να αποσπάσει ψήφους κυρίως από το κόμμα της Μέρκελ.

Πάντως, οι αντιδράσεις στη Γερμανία μπροστά στο ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου πακέτου διάσωσης προς τη χώρα μας, είναι αρνητικές. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος τάχθηκε ενάντια στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. «Τα υπερβολικά δεν μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει με νέα χρέη» δήλωσε στην εφημερίδα Nordwest Zeitung που εκδίδεται στο ΄Ολντενμπουργκ. Ο κομματικός φίλος της Μέρκελ επικρίνει την πολιτική της στρατηγική έναντι της Ελλάδας σημειώνοντας ότι με τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας ουσιαστικά «αγοράζουμε περισσότερο χρόνο χωρίς να επιλύουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους». Ο Μπόσμπαχ επιμένει ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. «Η χώρα δεν διαθέτει οικονομική δύναμη και δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστική για να μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να βγει στις αγορές». Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής ανήκει σε αυτούς που θεωρούν εντελώς λανθασμένη της πολιτική διάσωσης του ευρώ και στο παρελθόν έχει ψηφίσει κατά των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας.

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Φρανκ Σέφλερ από τους Φιλελευθέρους. Στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή όλα τα επόμενα πακέτα διάσωσης. «Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ήταν από την αρχή ένα απατηλό δημιούργημα. Οι σωτήρες έκαναν συνεχώς λογιστικές κατασκευές, τα φορολογικά έσοδα και η οικονομική ανάπτυξη δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και επιπλέον τα ποσά που υπολογίζονταν από τις ιδιωτικοποιήσεις ήταν παράλογα» ανέφερε ο Σέφλερ.

Πραγματική προεκλογική εκστρατεία

Κοντά στους ψηφοφόρους του ο Πεερ Στάινμπρουκ. Οι σφυγμομετρήσεις τον θέλουν μακριά από την καγκελαρία. Κοντά στους ψηφοφόρους του ο Πεερ Στάινμπρουκ. Οι σφυγμομετρήσεις τον θέλουν μακριά από την καγκελαρία.

Η διάσωση της Ελλάδας αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική Γερμανία, θα φροντίσει γι αυτό η αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με αυτήν την άποψη συντάσσονται και οι Πράσινοι, ενώ η Αριστερά ζητά συζήτηση τη Βουλή αρχές Σεπτεμβρίου πριν τη διάλυσή της για τις εκλογές. «Η Βουλή θα πρέπει να δώσει τέλος σε αυτές τις μέρες χάους και να συζητήσει σε ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα» είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Η ηρεμία μιας σχεδόν «απαθούς» προεκλογικής εκστρατείας φαίνεται να τελειώνει. Η “ζωντανή” προεκλογική αντιπαράθεση τώρα αρχίζει.