Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει σήμερα στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε αναζήτηση οικονομικής βοήθειας για τη χώρα του και ενώ η ουκρανική αντιπολίτευση διατηρεί την πίεση καταγγέλλοντας την υπαναχώρηση του Κιέβου στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν το απόγευμα στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα της συνάντησης του Γιανουκόβιτς με τον Πούτιν, ο οποίος κατηγορείται από τους Ευρωπαίους ότι ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην ουκρανική ηγεσία, με μοχλό την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουκρανική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον πρόεδρο της χώρας ότι προτίθεται «να πουλήσει την Ουκρανία στη Ρωσία», καταγγέλλει ότι είναι πιθανόν να παραχωρήσει στη Μόσχα το ουκρανικό δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου για να επιτύχει έκπτωση στην τιμή του εν λόγω καυσίμου από τη Ρωσία. «Λαμβάνουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος θα επιτύχει μείωση της τιμής του αερίου με αντάλλαγμα την παραχώρηση των ουκρανικών αγωγών φυσικού αερίου, που αποτελούν στρατηγικό παράγοντα της ουκρανικής οικονομίας» δήλωσε χθες το βράδυ ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Σειρά οικονομικών συμφωνιών αναμένεται να υπογραφεί σήμερα στη Μόσχα, αλλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές Αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην – υπό τη Ρωσία – τελωνειακή ένωση δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής ρωσο-ουκρανικής συνάντησης.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ έχει δηλώσει ότι κατά τη σημερινή επίσκεψη θα εξετασθεί ένας «οδικός χάρτης» για την κατάργηση των φραγμών στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αντρέι Μπελοούσοφ δήλωσε ότι είναι πιθανόν η Μόσχα να χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία, εφόσον αυτό της ζητηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το επιχείρημα ότι θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για την Ουκρανία, και να προτιμήσει την προσέγγιση με τη Ρωσία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα από την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004.

Εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης