Με μία επιθετική ομιλία από μία στρατιωτική εγκατάσταση στην Τρίπολη της Λιβύης ώστε να πιστοποιείται το ότι δεν έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε τους πολίτες να «εκδιώξουν από τους δρόμους τους νεαρούς που έχουν καταναλώσει ναρκωτικά και αλκοόλ και που δεν είναι παρά μία ισχνή μειοψηφία. Είναι κατσαρίδες και ναρκομανείς. Συλλάβετε τους και παραδώστε τους στις αρχές. Δικάστε τους. Πάρτε τους τα όπλα τους. Μαζέψτε τα παιδιά σας από τους δρόμους. Παίζουν το παιχνίδι των ξένων δυνάμεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τέτοιες εκφράσεις και συνθηματολογία ο Μουμάρ Καντάφι σε μία χειμαρρώδη ομιλία, προβαίνοντας σε έντονες χειρονομίες κατηγόρησε τους εξεγερμένους πώς φέρνουν στην Λιβύη ξανά τις ξένες δυνάμεις . « Δεν σας πετάω στα μούτρα την παραίτηση μου γιατί δεν είμαι πρόεδρος για να παραιτηθώ αλλά ηγέτης της επανάστασης», είπε ο συνταγματάρχης Καντάφι ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Λιβύη αλλά θα πεθάνει σε πάτριο έδαφος όπου είναι ενταφιασμένος ο πατέρας του.

Παράλληλα ζήτησε να εκλεγούν νέες επαναστατικές επιτροπές και δημαρχιακά συμβούλια σε μία προσπάθεια να αλλάξει πολιτικό προσωπικό το οποίο έχει εκτεθεί πλέον στους πολίτες τα τελευταία χρόνια διαχειριζόμενο την εξουσία. Ο Μουαμάρ Καντάφι μίλησε για την κατεστραμμένη Βεγγάζη και για το αεροδρόμιο της το οποίο δεν λειτουργεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διάγγελμα του Μουμάρ Καντάφι κράτησε μία ώρα και ένα τέταρτο και τελείωσε με την φράση «Καθαρίστε την Λιβύη σπίτι- σπίτι αν οι διαδηλωτές δεν παραδοθούν». Με την φράση του αυτή νομιμοποίησε κάθε βίαιη ενέργεια οπαδών ή στρατιωτικών δυνάμεων, πιστών στο καθεστώς εναντίον των εξεγερθέντων συμπατριωτών του.

Ήταν μία ομιλία χωρίς κανένα επί της ουσίας πολιτικό άνοιγμα στην εσωτερική αντιπολίτευση και χωρίς καμία συναινετική διάθεση ως προς το εξεγερμένο πλήθος. Κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι υπονόμευσαν την ενότητα της χώρας και κάλεσε τον κόσμο του να εξαπολύσει κυνηγητό κατά των «εχθρών της επανάστασης» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά επικαλούμενος συχνά πυκνά τους παραδοσιακούς εχθρούς της Λιβύης, τους Αμερικανούς του Βρετανούς και τους Ιταλούς.

Η επιθετική του ομιλία προφανώς αποσκοπεί στην συσπείρωση του πυρήνα εξουσίας του καθεστώτος μετά και τις πολλαπλές απώλειες που υπέστη με στελέχη της λιβυκής διπλωματίας να αυτομολούν μετά τα τελευταία γεγονότα.

Σκληραίνει την στάση του το Λονδίνο

Την ίδια ώρα το Λονδίνο με δηλώσεις του υπουργού Eξωτερικών, σκλήρυνε την στάση του, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε να εκδώσει αυστηρή προειδοποίηση προς το καθεστώς Καντάφι αλλά και διέταξε ναυτικές μονάδες του βρετανικού στόλου να σπεύσουν στα ανοικτά της Λιβύης ώστε αν χρειαστεί να συνδράμουν στην ασφαλή μεταφορά βρετανών πολιτών που βρίσκονται σε λιβυκό έδαφος.

Πανικόβλητοι οι ξένοι εγκαταλείπουν τη Λιβύη

Μάχη με τον χρόνο δίνουν δεκάδες χιλιάδες υπήκοοι ξένων χωρών που διαμένουν στη Λιβύη, για να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στο καθεστώς του συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi.

Δείτε το βίντεο με τα αμοντάριστα πλάνα που απεικονίζουν άνδρες της λιβυκής εθνοφρουράς να πυροβολούν εν ψυχρώ άοπλους διαδηλωτές

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο αιγυπτιακός στρατός έχει ενισχύσει ήδη την παρουσία του στα σύνορα με τη Λιβύη, για να διασφαλίσει κυρίως την ασφαλή διέλευση των Αιγυπτίων πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Σημειώνεται πως περίπου 10.000 είναι οι Αιγύπτιοι υπήκοοι που περιμένουν κοντά στη μεθοριακή τοποθεσία Σάλουμ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 5.000 εξ αυτών έφθασαν ήδη εκεί από χθες το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ, δύο αεροσκάφη του αιγυπτιακού στρατού αναχώρησαν σήμερα για την Τρίπολη της Λιβύης, ώστε να διευκολύνουν τη μεταφορά όσων Αιγυπτίων επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη χώρα. Επίσης, κινητές νοσοκομειακές μονάδες έχουν τοποθετηθεί στο Σάλουμ και είναι σε ετοιμότητα να περιθάλψουν τραυματίες ή ασθενείς.

Σε εξέλιξη μεγάλη ναυτική επιχείρηση από την Τουρκία, σε ετοιμότητα Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος

Την ίδια ώρα, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ευρείας κλίμακας ναυτική επιχείρηση προς τη Λιβύη, με τη συμμετοχή οχηματαγωγών πλοίων και με σκοπό να απομακρύνει περισσότερους από 25.000 Τούρκους πολίτες που εργάζονται στις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σε πλήρη ετοιμότητα για την αποστολή αεροσκαφών C-130 στην Τρίπολη εμφανίζεται και η Ιταλία.

Ακόμη, η κυπριακή πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης προετοιμάζεται για την απομάκρυνση, αν κριθεί αναγκαίο, των Κυπρίων υπηκόων από τη χώρα. Συνολικά 20 Κύπριοι και 10 Έλληνες πολίτες βρίσκονται αποκλεισμένοι σε εργοτάξιο κατασκευαστικής εταιρείας κυπριακών συμφερόντων στη Σαχάρα, περίπου 1.500 χλμ. μακριά από τη Βεγγάζη.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες, οι οποίοι τους έκλεψαν τα αυτοκίνητα. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη έλθει σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και περιμένουν βοήθεια.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Κύπρου, Περικλή Στιβαρό, γίνεται καταγραφή των στοιχείων των διαβατηρίων των Κυπρίων που βρίσκονται στη Λιβύη,  για να διαβιβαστούν στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, η οποία και θα μεριμνήσει για την απομάκρυνσή τους μαζί με τους πολίτες της Ελλάδας.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Στιβαρός πρόσθεσε ότι ο ίδιος μετέβη χθες, Δευτέρα, στην πρεσβευτική κατοικία που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις τριών εταιρειών κυπριακών συμφερόντων, στις οποίες απασχολούνται 110 από τους περίπου 140 Κύπριους, που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη Λιβύη.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι λόγω προβλημάτων που υπάρχουν στην τηλεφωνική επικοινωνία, δεν κατέστη δυνατή η επαφή με όλους τους Κυπρίους. Καταλήγοντας ο κ. Στιβαρός, κάλεσε τους Κύπριους υπηκόους και τους συγγενείς τους να μην ανησυχούν, διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές ενέργειες για την ασφάλειά τους.

Καταστράφηκε το αεροδρόμιο της Βεγγάζης

Όλες οι επιχειρήσεις αεροδιακομιδής ξένων υπηκόων από τη Λιβύη πραγματοποιούνται μόνο από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, καθώς ο αερολιμένας της Μπενίνα στη Βεγγάζη καταστράφηκε ολοσχερώς από ομάδες ενόπλων αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, η καταστροφή του αεροδρομίου έγινε, επειδή σε αυτό φιλοξενείται και η στρατιωτική βάση, απ’ όπου ξεκινούσαν όλες οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των αεροσκαφών της λιβυκής αεροπορίας.

Δείτε από αεροφωτογραφία τον αερολιμένα της Μπενίνα στη Βεγγάζη



Αυξάνει ο αριθμός των νεκρών

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στη διεθνή κοινότητα οι αναφορές για τα θύματα από τις συγκρούσεις στη Λιβύη. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται είναι συγκεχυμένες, ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Τόσο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) όσο και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC κάνουν λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς.

Ωστόσο, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), επικαλούμενο πηγές από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ανέφερε ότι τουλάχιστον 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ύστερα από οκτώ ημέρες σφοδρότατων συγκρούσεων.
Εξίσου ανησυχητική είναι και η πληροφορία που δίνει η ίδια πηγή για περισσότερους από 1.400 αγνοούμενους.

«Έπεσε» το Τομπρούκ, στα χέρια του Gaddafi η Τρίπολη

Μια μαρτυρική νύκτα έζησαν οι κάτοικοι της Λιβύης, καθώς οι ριπές των πολυβόλων, οι φωτιές και το αίμα έζωσαν την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες ανωνύμων Λίβυων πολιτών προς τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα: «Πυροβολούν στο ψαχνό, θέλουν να προκαλέσουν μακελειό, δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Βοηθήστε μας!» έλεγε τρομαγμένη προς τον δημοσιογράφο του Al Jazeera μια νεαρή γυναίκα από τη Σίρτη.

Σύμφωνα με το BBC, οι διαδηλωτές κατέλαβαν τη Βεγγάζη, τη Σίρτη, το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και τις πόλεις Μισράτα, Κομς, Ταρμπουνάχ, Ζέντεν, Αλ-Ζαουίγια και Ζουάρα. Η Τρίπολη παραμένει στα χέρια του καθεστώτος, το οποίο έχει επιστρατεύσει ως και μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την οργή των διαδηλωτών.

Για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» μιλά ο Ο.Η.Ε.

Η ύπατη αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Navi Pillai, προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές Αρχές ότι «οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στη σχετική δήλωσή της, η Pillai ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατήγγειλε την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον των πολιτών. Ζήτησε, επίσης, να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Αυστηρή προειδοποίηση Erdogan προς Gaddafi

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, δήλωσε ότι οι λιβυκές Αρχές δεν πρέπει να διαπράξουν το λάθος να αγνοήσουν τα αιτήματα του λαού για περισσότερη δημοκρατία.

«Δεν πρέπει να διαπράξουν το λάθος να αγνοήσουν τις προσδοκίες του λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Η λιβυκή κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει ένα τέτοιο λάθος» τόνισε ο Erdogan στο Κοινοβούλιο ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

«Οι άγριες επεμβάσεις εναντίον εκείνων που διατυπώνουν δημοκρατικά αιτήματα το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν τον κύκλο της βίας» υπογράμμισε ο Erdogan στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης