Λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στη Γερμανία προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ευθύνες στην Άγκελα Μέρκελ και τον ευρωπαϊκό της «μονόδρομο» καταλογίζουν πολιτικοί και αναλυτές.

Στις αναλύσεις και συζητήσεις που γίνονται στη Γερμανία για τα αίτια που οδήγησαν στην άνοδο των λαϊκιστικών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων στις πρόσφατες ευρωεκλογές, εξετάζεται και ο ρόλος της καγκελαρίου Άγκελα Μερκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γερμανία είναι το AfD που τηρεί αρνητική στάση έναντι του ευρώ, ωστόσο και σε άλλες χώρες ενισχύονται οι

ευρωσκεπτικιστές, κυρίως στις χώρες της κρίσης, παρατηρεί σε αφιέρωμά της η γερμανική Handelsblatt.

Δεν είναι μόνο η κοινωνική και οικονομική αβεβαιότητα που προέτρεψε πολλούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν αυτά τα κόμματα, υποστήριξε χθες το βράδυ σε συζήτηση που έγινε στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Όσκαρ Λαφονταίν. Όπως είπε «η επιτυχία της Μαρίν Λε Πεν είναι και αποτέλεσμα της λανθασμένης πολιτικής τη κυβέρνησης Μέρκελ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «ευρωπαϊκός μονόδρομος» της Μέρκελ

Ευθύνες στην Άγκελα Μέρκελ, όσον αφορά την εκλογική επιτυχία του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καταλογίζουν και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές. Όπως εκτιμούν, η εμμονή της καγκελαρίου στη θέση ότι η ευρωπαϊκή της πολιτική αποτελεί μονόδρομο τόνωσε τις δυνάμεις που υποστηρίζουν αντίθετες απόψεις.

Εκτός αυτού η γερμανίδα καγκελάριος είχε αποφύγει προεκλογικά σχεδόν κάθε δημόσια συζήτηση για την πολιτική την οποία πρεσβεύει σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα.

Αρνητικά επέδρασε, επίσης, η δήλωσή της λίγο πριν τις ευρωεκλογές ότι δεν θα δεχθεί την μετατροπή της ΕΕ σε «κοινωνική ένωση». Αυτή η δήλωση τροφοδότησε φόβους ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μελλοντικά ακόμη περισσότερα από την τσέπη τους για τους άλλους στην Ευρώπη.

Xριστιανοδημοκράτες ενώπιον ευρωσκεπτικιστών

O επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού AfD Μπερντ Λούκε

Στη συνεδρίασή του μετά της ευρωεκλογές το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών αποφάσισε ως στρατηγική για την αντιμετώπιση του AfD την αντιπαράθεση στη βάση πολιτικών θέσεων και απέρριψε κάθε κυβερνητική συνεργασία μαζί του.

Παρόλ’ αυτά, στελέχη του CDU/CSU προβάλουν ακριβώς αυτό το σχέδιο με την εξής επιχειρηματολογία:

Ενόψει των επικείμενων εκλογών σε μια σειρά από ομόσπονδα κρατίδια και δεδομένης της εκλογικής συρρίκνωσης των Φιλελευθέρων οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν ανάγκη από ένα νέο εταίρο για να κυβερνήσουν.

Επίδειξη δύναμης από τους ευρωσκεπτικιστές

Στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και στα αίτιά του αναφέρεται σήμερα σε σχετικό αφιέρωμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καταγράφοντας ένα ρεύμα κατά του κοινού νομίσματος και της ΕΕ γενικότερα. Το αφιέρωμα που έχει τίτλο «Οι αντίπαλοι της Ευρώπης κάνουν επίδειξη δύναμης» αναλύει την κατάσταση σε διάφορες χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν τίθεται μόνο από τους επικριτές των

πακέτων στήριξης στις χώρες των δανειστών αλλά και σε μερίδα της ελληνικής κομματικής γεωγραφίας, αναφέρει στο σχετικό αφιέρωμα η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ελληνικά κόμματα, τα οποία ανήκουν τόσο στο δεξιό όσο και στο αριστερό πολιτικό φάσμα, που έκαναν προεκλογικό αγώνα με ευρωσκεπτικιστικά ή ακόμη και εχθρικά προς την Ευρώπη συνθήματα.

«Κοινός τους παρονομαστής: Μόνον όταν η Ελλάδα επιστρέψει στο δικό της νόμισμα, θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα δεσμά του προγράμματος λιτότητας και το βάρος του χρέους, σταματώντας απλά την εξυπηρέτησή του», επισημαίνει η εφημερίδα.

Στους αντιπάλους του ευρώ ανήκουν παραδοσιακοί εχθροί της ΕΕ, «όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα, βάζοντας στην ίδια κατηγορία νέα κόμματα και ομάδες, όπως το «Σχέδιο Β» και το «Κόμμα της Δραχμής».

Αναφερόμενη στην εξέλιξη του ακροδεξιού κόμματος, της «Χρυσής Αυγής», η Handelsblatt επισημαίνει ότι «το συναίσθημα της ταπείνωσης από την ΕΕ και την τρόικα ήταν νερό στον μύλο της ΧΑ».

Πηγή: Deutsche Welle

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης