Αναμενόταν αλλά όχι άμεσα. Το Κρεμλίνο όμως ξάφνιασε τη Δύση ανακοινώνοντας ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Η επισημοποίηση ήρθε δια στόματος του προέδρου Μεντβέντεφ που με “τρόπο Πούτιν” αποσαφήνισε στο διάγγελμά του, ότι η Μόσχα προχωρά σε αυτή την κίνηση καλώντας και άλλες χώρες να πράξουν ότι και η Ρωσία.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές πλέον- αναφέρουν οι αναλυτές- ότι η κάθετη θέση της Μόσχας, θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης.

Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Όπως ανέφερε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, το ταξίδι αναβάλλεται έως ότου διευκρινιστεί το επίπεδο των σχέσεων, Μόσχας- ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η Ρωσία που βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ στο θέμα της Γεωργίας, θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη να καταδικάσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν “απαράδεκτο” το γεγονός, ότι η Ρωσία αναγνώρισε επισήμως την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών από τη Γεωργία δημοκρατιών.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται: “Αυτή η μονομερής πράξη είναι λυπηρή και δεν πρόκειται παρά να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή αυτή”.

Η Σουηδία προειδοποίησε ότι η ενέργεια αυτή θα έχει συνέπειες στις σχέσεις της Μόσχας με τις άλλες χώρες.

Η Ρωσία επέλεξε “ένα δρόμο επικίνδυνο” αναγνωρίζοντας τις δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του λιθουανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο τελευταίος πρόεδρος της τότε Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μίλησε για έναν επερχόμενο «κατακλυσμό» στον κόσμο, μετά από την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο πρώην γεωργιανών δημοκρατιών.

Τη λύπη της για τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου, με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ν.Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία, εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Νωρίτερα- πριν το διάγγελμα Μεντβέντεφ- με σκεπτικισμό αλλά και αντιδράσεις, υποδέχτηκε η διεθνής κοινότητα την απόφαση της ρωσικής Δούμας, να ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Η Γερμανία έκανε έκκληση στο Κρεμλίνο να απορρίψει τη θετική ψήφο των βουλευτών, καθώς έτσι “αμφισβητείται η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας”.

Η Ιταλία σε πιο αυστηρό ύφος ζήτησε από τη Μόσχα να είναι «εξαιρετικά συνετή» σχετικά με την επόμενη κίνησή της.

Στον άξονα Μόσχας- Ουάσιγκτον η διπλωματική και πολιτική ένταση συνεχίζεται καθώς ο Λευκός Οίκος φαίνεται  ότι εξετάζει το σύνολο των σχέσεών του με το Κρεμλίνο.

Η ρωσική κυβέρνηση όμως δεν “θορυβείται” και δηλώνει ευθέως ότι η όποια κρίση- πολύ περισσότερο αν αυτή εξελιχθεί όπως διαφαίνεται σε πλήρη διάσταση στον άξονα ΝΑΤΟ, Ρωσίας- θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στις χώρες της Δύσης και όχι στην ίδια τη Μόσχα.  

Ήδη το NATO διέκοψε τις στρατιωτικές σχέσεις του με τη Ρωσική Ομοσπονδία για να λάβει την ίδια απάντηση και από το Κρεμλίνο. Η Ρωσία αποφάσισε ακόμη να συνεχίσει μεν τις συνομιλίες για την ένταξή της στο Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου, αλλά να αποχωρήσει από ορισμένες συμφωνίες που αντιτίθενται στα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από τη πλευρά τους  οι ΗΠΑ και η ομάδα των G7, θορυβημένες από τις εξελίξεις ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης