Για πιθανό πόλεμο με εμπλοκή της Ρωσίας στις χώρες της Βαλτικής προετοιμάζονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, τα οποία θέλουν όλες τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις προσομοίωσης πολέμου που οργανώθηκαν στην περιοχή από την Ουάσινγκτον να είχαν ως σκοπό την προετοιμασία για διάφορα σενάρια στρατιωτικής απάντησης.
Όπως γράφει ο ενημερωτικός ιστότοπος DWN (Deutsche Wirtschafts Nachrichten), το Πεντάγωνο έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης του όσον αφορά τη Μόσχα, επιλέγοντας ως πεδίο μάχης τις γείτονες χώρες της Ρωσίας στη Βαλτική. Αυτό που προβλέπουν οι ΗΠΑ είναι μια υβριδική σύρραξη, που θα περιλαμβάνει άτακτο στρατό και θα εστιάζεται στην αποσταθεροποίηση της περιοχής μέσω μαζικών διαδηλώσεων, καθώς και κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία ανάγκασε τις ΗΠΑ να ξεσκονίσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους. Ήταν αρκετά ξεπερασμένα», φέρεται να δηλώνει πρώην υφυπουργός ΆμυναςΗ σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε τις ΗΠΑ σε αυξημένη ετοιμότητα. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία ανάγκασε τις ΗΠΑ να ξεσκονίσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους. Ήταν αρκετά ξεπερασμένα» φέρεται να δηλώνει η πρώην υφυπουργός Άμυνας Μισέλ Φλόρνοϊ, συνιδρύτρια του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (CNAS).
Ωστόσο η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι έπαιξε ρόλο στην ουκρανική σύρραξη. Παρά τις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες από το Κίεβο και τους Δυτικούς υποστηρικτές του ότι η Ρωσία υποστήριζε τις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ με όπλα και ανθρώπινο δυναμικό, κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν εμφανίστηκε.
Ενισχύθηκαν οι αμερικανικές βάσεις και οι ανατολικοευρωπαϊκές δαπάνες
Παρ’ όλα αυτά, αφότου ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, ο αριθμός των ασκήσεων προσομοίωσης πολέμου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αυξήθηκε. Όλες οι ασκήσεις είχαν ως άξονα μια πιθανή κατάληψη της Βαλτικής από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την DWN, η «ρωσική απειλή» αξιοποιήθηκε ως δικαιολογία για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στις ανατολικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη. Ο γερμανικός ιστότοπος προσθέτει ότι μόνο στη Γερμανία βρίσκονται 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες, με επιπλέον αμερικάνικα τανκς και πυροβολικό να οδεύουν προς τα κράτη της Βαλτικής.
Πρόσφατες αναφορές υποστήριζαν ότι αμερικανικά πυρηνικά όπλα πιθανόν να φτάσουν σύντομα στη Γερμανία, παρά την απόφαση του 2009 για απόσυρση του παλαιού αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίουΜέχρι στιγμής το Πεντάγωνο έχει κατά νου μόνο ασκήσεις προσομοίωσης για τις εν λόγω χώρες, εξετάζονται όμως και πυρηνικά σενάρια. Πρόσφατες αναφορές υποστήριζαν ότι αμερικανικά πυρηνικά όπλα πιθανόν να φτάσουν σύντομα στη Γερμανία, παρά την απόφαση του 2009 για απόσυρση του παλαιού αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Την περασμένη εβδομάδα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο αναθεωρούσε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης του για έναν πόλεμο με τη Ρωσία – για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Δεδομένου του περιβάλλοντος ασφάλειας, δεδομένων των πράξεων της Ρωσίας, έχει καταστεί προφανές ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την επικαιροποίηση των σχεδίων που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πιθανής επιθετικότητας έναντι οποιουδήποτε συμμάχου του ΝΑΤΟ» δήλωσε στο περιοδικό «Foreign Policy» ανώτερος αξιωματούχος από τον χώρο της άμυνας.
Για σπατάλη δυνάμεων κατηγορεί το ΝΑΤΟ η Ρωσία
Τον Ιούνιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει σε ιταλικά μέσα ότι τέτοια κινδυνολογία δεν θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη, τονίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός «δεν είναι παγκόσμιος, προκλητικός ή επιθετικός» και ότι «ουσιαστικά δεν έχει βάσεις στο εξωτερικό». Ο Ρώσος πρόεδρος είχε προσθέσει ότι ακόμα και οι λίγες βάσεις που παραμένουν είναι απομεινάρια του σοβιετικού παρελθόντος.
«Νομίζω πως μόνο ένας τρελός και μόνο στα όνειρά του μπορεί να φανταστεί ότι η Ρωσία θα επιτίθετο ξαφνικά στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω πως μερικές χώρες απλώς εκμεταλλεύονται τους φόβους του κόσμου όσον αφορά τη Ρωσία. Θέλουν απλώς να παίξουν τον ρόλο χωρών πρώτης γραμμής που θα έπρεπε να λάβουν κάποια επιπλέον στρατιωτική, οικονομική, χρηματοδοτική ή άλλη βοήθεια» είχε δηλώσει ακόμα τότε ο Πούτιν.
Τον Αύγουστο το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στα σύνορα της Ρωσίας προκειμένου να επιτύχουν «κυριαρχία» στην Ευρώπη, πρόσθεσε δε ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων είναι «αντιπαραγωγική» και λειτουργεί ως «οικονομικό εμπόδιο» για τις χώρες μέλη, καθώς «αποσπά» τη συμμαχία από την αντιμετώπιση άλλων απειλών.
Ύστερα από αναφορές για «αμερικανικούς πυραύλους τοποθετημένους σε συγκεκριμένη θέση» και «αποθήκες πυρομαχικών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη Βαλτική», ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ εξωθεί τη Ρωσία σε μια «κούρσα εξοπλισμών».
Επίδειξη ισχύος σε ψυχροπολεμικό κλίμα
Τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ, πάντως, επιδίδονται τον τελευταίο καιρό σε στρατιωτικά γυμνάσια και παρακολουθούν στενά η μία πλευρά την άλλη. Τον Αύγουστο ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε τις μεγαλύτερες ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές ασκήσεις στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια να αυξηθεί «η ασφάλεια και η σταθερότητα» στην περιοχή.
Σύμφωνα με πιο πρόσφατη ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, περίπου 5.000 στρατιώτες από 11 χώρες του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε κοινές επιχειρήσεις από αέρος που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα και θα κρατήσουν σχεδόν έναν μήνα.
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ έστειλαν στη Λετονία δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα παρακολούθησης μακρού βεληνεκούς MQ-1 Predator και 70 αεροπόρους σε εκπαιδευτική αποστολή.
Η Μόσχα απάντησε με τα δικά της ετήσια γυμνάσια («Κέντρο-2015»), που ήταν τα μεγαλύτερα στη χώρα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου: περισσότεροι από 95.000 στρατιώτες από τη Ρωσία και γειτονικές χώρες συμμάχους της παρατάχθηκαν από τον Βόλγα ως τη Σιβηρία.
Λίγους μήνες πριν, τον Μάιο, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είχαν ζητήσει από κοινού μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ, επικαλούμενες τη δυνατότητα της Ρωσίας να εισβάλει στο έδαφός τους εντός 4 ωρών, εφόσον δοθεί διαταγή επίθεσης. Η Μόσχα εξαπέλυσε μύδρους κατά της εν λόγω κίνησης, επισημαίνοντας ότι αυτή αντίκειται στην Ιδρυτική Πράξη για την αμοιβαιότητα των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας που υπεγράφη το 1997.
Με πληροφορίες από Russia Today
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη
Διαβάστε επίσης:
Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία
Προβληματισμός στο ΝΑΤΟ για προηγμένη ρωσική τεχνολογία ηλεκτρονικού πολέμου
«Το NATO θα υπερασπιστεί τα μέλη του από τη Ρωσία»
Ψυχροπολεμικά παιχνίδια