Τα αποκαλυπτήρια πρωτοβουλίας για διπλασιασμό του μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, με τη στήριξη κυβερνήσεων και ιδιωτών, έκανε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Ενέργειας για Όλους και από το βήμα της Διεθνούς Συνόδου για την Ενέργεια του Μέλλοντος στο Άμπου Ντάμπι, ο Μπαν Κι-μουν προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τόνισε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην ενεργειακή φτώχεια με βιώσιμο τρόπο.
«Κατανοώ από πρώτο χέρι τη δύναμη της ενέργειας» είπε ο Μπαν Κι-μουν. «Ως αγόρι στη μεταπολεμική Κορέα, ένας και μοναδικός λαμπτήρας μού επέτρεπε να μελετώ τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα και θέλω την ίδια ευκαιρία να έχουν αγόρια και κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε.
Η πρωτοβουλία απορρέει από ψήφισμα που υιοθετήθηκε το 2010 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στο οποίο γίνεται λόγος για:
α) διασφάλιση της οικουμενικής πρόσβασης σε σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας (ιδιαίτερα της αξιόπιστης, καθαρής ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φωτισμό, θέρμανση και μαγείρεμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο)
β) διπλασιασμό του «ρυθμού βελτίωσης» της ενεργειακής αποδοτικότητας (ένας ασαφής όρος που θα μπορούσε να αναφέρεται σε καινοτομίες, με στόχο π.χ. την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή την αποτελεσματικότερη αποθήκευσή της) και
γ) διπλασιασμό του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα (δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένους τύπους ανανεώσιμης ενέργειας).
«Η ενεργειακή φτώχεια εξακολουθεί να καταδικάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι, σε χαμένες ευκαιρίες. Δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο ένας στους πέντε να μην έχει πρόσβαση στο σύγχρονο ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι απαράδεκτο 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι να εξαρτώνται από το ξύλο και το κάρβουνο για το μαγείρεμα και τη θέρμανση» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε.. «Για να ανάψουμε το φως σε όλα τα νοικοκυριά, χρειαζόμαστε καινοτομίες που μπορούν να διαδοθούν σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα» σημείωσε.
Η πρωτοβουλία δίνει έμφαση στον ρόλο των επιχειρηματικών μοντέλων. «Χρειαζόμαστε επιχειρηματικά μοντέλα, όχι φιλανθρωπίες» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της βιομηχανικής αναπτυξιακής οργάνωσης του Ο.Η.Ε., η οποία μετέχει στην πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν έως τον Απρίλιο περιφερειακές σύνοδοι που θα καταλήξουν στη σύνταξη μιας έκθεσης, η οποία θα λειτουργήσει ως βάση μιας ατζέντας δράσης για την υλοποίηση των στόχων.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος