Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Γαλλία, που «βράζει» εν μέσω ενός πρωτόγνωρου και πρόωρου καύσωνα. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο της χώρας πλήττεται ήδη από υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Συνολικά 37 διαμερίσματα στη Γαλλία, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από το Μάγρεμπ μέσω της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, σε μεγάλο μέρος της Νοτιοδυτικής Γαλλίας και σε όσες περιοχές και όσα βρέχονται από τον Ατλαντικό, σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Ήδη, χθες Πέμπτη, καταγράφηκαν 40 βαθμοί στο Σεν-Ζαν-ντε-Μενερβουά, ρεκόρ εποχής για τη μητροπολιτική Γαλλία.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ενεργοποιήσει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες σχετικά με τον καύσωνα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές των 12 διαμερισμάτων που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μπορούν να μείνουν σπίτι τους.
Ο νομός Ζιρόντ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μπορντό, απαγόρευσε τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως και αυτές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό.
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τους Γάλλους «να μην εκθέτετε τον εαυτό σας στις καιρικές συνθήκες και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί».
Ένδειξη κλιματικής αλλαγής
«Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία» από το 1947, δήλωσε ο Ματιέ Σορέλ, κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.
«Πολλά μηνιαία ρεκόρ ή ακόμη και απόλυτα ρεκόρ αναμένεται να καταρριφθούν σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αποτελεί «ένδειξη της κλιματικής αλλαγής».
«Καίγεται» και η Ισπανία
Αντίστοιχες είναι οι συνθήκες και στη γειτονική Ισπανία, η οποία είναι αντιμέτωπη και με πυρκαγιές.
Στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας κατά τόπους τους 43 βαθμούς, κάτι που ευνόησε το ξέσπασμα πυρκαγιών, κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας.
Περιορισμοί στην κατανάλωση νερού
Το κύμα καύσωνα σημειώνεται έπειτα από μια ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή άνοιξη που επιδείνωσε την ξηρασία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού.
Στη Βόρεια Ιταλία έχουν επιβληθεί όρια στην κατανάλωση νερού σε πολλές πόλεις της πεδιάδας του Πάδου, ενώ η Λομβαρδία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας-ρεκόρ που απειλεί τις σοδιές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.
Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες «ιδιαίτερα υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.