Η Ινδία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στις εισαγωγές όπλων το χρονικό διάστημα 2007-2011, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 10%. Κύριοι προμηθευτές της, εκτός από τη Ρωσία από την οποία προήλθε το 80% των όπλων, ήταν επίσης η Βρετανία και το Ισραήλ.

Οι υπόλοιποι τέσσερις μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων την ίδια περίοδο εμφανίζονται επίσης στην Ασία: Νότια Κορέα (6%), Πακιστάν και Κίνα (5%) και Σιγκαπούρη (4%).

Σύμφωνα με Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη (SIPRI) οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων είναι η Ρωσία και οι Η.Π.Α., με αύξηση των πωλήσεων, την τελευταία πενταετία, να αυξάνεται κατά 24%.

Ειδικότερα, οι Η.Π.Α. πραγματοποίησαν το 30% των πωλήσεων όπλων παγκοσμίως την περίοδο 2007-2011, διαθέτοντας οπλικά συστήματα σε πάνω από 80 χώρες. Η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές αμερικάνικων όπλων, σύμφωνα με την ενημερωμένη Βάση Δεδομένων για τις Πωλήσεις Όπλων του SIPRI.

Όσον αφορά στα αεροσκάφη, έφθασαν το 63% του όγκου των εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ την περίοδο αυτή. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Σαουδική Αραβία η οποία συνήψε το 2011 οικονομική συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την αγορά 154 μαχητικών F-15SA, το μεγαλύτερο συμβόλαιο των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με το SIPRI.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας