Τα πλαστά προσωπικά ημερολόγια του Αδόλφου Χίτλερ, που αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των Μέσων Ενημέρωσης στη μεταπολεμική Γερμανία, πρόκειται να μεταφερθούν στα Εθνικά Αρχεία της χώρας για να εκτεθούν στο ευρύ κοινό, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το περιοδικό Στερν.

Πριν από περίπου 30 χρόνια, στις 25 Απριλίου 1983, τα πλαστά προσωπικά ημερολόγια του Χίτλερ είχαν παρουσιασθεί στο Αμβούργο ως μία «εντυπωσιακή αποκάλυψη» του Στερν, που χαρακτηριζόταν ένα από τα πιο αξιόλογα και αξιόπιστα γερμανικά περιοδικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Στερν θα παραδώσει όλα τα προσωπικά ημερολόγια που διαθέτει ακόμη στην κατοχή του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του περιοδικού Φραντσίσκα Κίπερ, προσδιορίζοντας πως τα ημερολόγια που σήμερα βρίσκονται στην κατοχή άλλων ινστιτούτων (Ίδρυμα Καρτιέ στο Παρίσι, ή το Σπίτι της Ιστορίας στη Βόννη, πάνω απ’ όλα) θα παραμείνουν σε αυτά.

«Τα τριάντα χρόνια είναι η συνήθης περίοδος για να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα έγγραφα. Το Στερν έλαβε την απόφαση να παραδώσει αυτά τα τετράδια», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το περιοδικό.

«Τα πλαστά ημερολόγια αποτελούν τμήμα της ιστορίας του Στερν. Δεν θέλουμε να υπεκφύγουμε, αλλά να αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και πάνω απ’ όλα αντικειμενικό», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Στερν Ντόμινικ Βίχμαν στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 25 Απριλίου 1983, ο δημοσιογράφος του Στερν Γκερντ Χάιντεμαν είχε παρουσιάσει τα 62 τετράδια με μαύρο εξώφυλλο ως τα προσωπικά ημερολόγια του Χίτλερ.

Αποκτημένα έναντι 9,3 εκατ. μάρκων από το Στερν, τα τετράδια αυτά αποδείχθηκε πως είχαν πλαστογραφηθεί από τον Κόνραντ Κουγιάου, έναν υποτιθέμενο συλλέκτη. Η απάτη αποκαλύφθηκε από την δικαστική αστυνομία και τα δημόσια αρχεία του Κόμπλεντς (δυτική Γερμανία).

Το Στερν είχε αναγκασθεί να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και οι αρχισυντάκτες του παραιτήθηκαν. Μάλιστα, καθώς επλήγη σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία του, οι πωλήσεις του περιοδικού έπεσαν κατακόρυφα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο πλαστογράφος Κουγιάου και ο δημοσιογράφος Χάιντεμαν προσήχθησαν στη δίκη το 1985 και καταδικάσθηκαν σε τετραετή φυλάκιση.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης