Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κιργιστάν μετά τις αιματηρές συγκρούσεις της αστυνομίας με οπαδούς της αντιπολίτευσης, όπου σκοτώθηκαν 68 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 500.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Ρόζα Οτουνμπάγεβα, ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της χώρας, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, να παραιτηθεί και δήλωσε ότι η ίδια είναι επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης που σχηματίστηκε για να ηγηθεί της χώρας για έξι μήνες και να καταρτίσει ένα νέο σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συγκροτήσαμε μια προσωρινή κυβέρνηση και εγώ είμαι επικεφαλής της», ανέφερε χαρακτηριστικά η Οτουμπάγεβα. «Η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει στην εξουσία για μισό έτος, κατά το οποίο θα καταρτιστεί το σύνταγμα και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ελεύθερες και δίκαιες (προεδρικές) εκλογές», προσέθεσε.

Η Οτουμπάγεβα δήλωσε επίσης ότι ο Mπακίγεφ έχει επιστρέψει στη γενέτειρά του, την πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο νότο της χώρας για να συγκεντρώσει υποστηρικτές του και να ενισχύσει τη θέση του.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενταθεί καθώς αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, αν και δεν είναι σαφές εάν την οργανώνουν υποστηρικτές ή αντίπαλοί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας τις φήμες περί ρωσικής ανάμειξης στην εξέγερση, δημοσιογραφικοί κύκλοι, υπενθυμίζουν την κατηγορηματική διάψευση της ρωσικής πλευράς, επισημαίνουν ωστόσο την επιμονή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι η «απελθούσα» κυβέρνηση είναι η νόμιμη και πραγματική.

Αιματηρή εξέγερση του λαού στο Κιργιστάν

Τουλάχιστον 68 νεκροί και περισσότεροι από 527 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τις εκτεταμένες συμπλοκές μεταξύ των εξαθλιωμένων και εξαγριωμένων από την οικονομική κατάσταση κατοίκων του Κιργιστάν και των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας, Μπισκέκ, επικρατεί χάος και ανομία. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν από χθες εναντίον του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και του πρωθυπουργού, Ντανιάν Ουσένοφ, από τους οποίους ζητούν να εγκαταλείψουν την εξουσία και να φύγουν από τη χώρα.

Χθες εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο του Κιργιστάν στο Μπισκέκ, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από το προεδρικό μέγαρο, ενώ το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας της χώρας τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα. Μάλιστα ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Ομουρμπέκ Τεγκεμπάγιεφ, είπε σε μήνυμά του από την κρατική τηλεόραση, που έχει καταληφθεί από την αντιπολίτευση, ότι οι νεκροί από τις συμπλοκές έχουν ξεπεράσει τους 100.

Νεκρός υπουργός από τις βίαιες συμπλοκές στο Κιργιστάν;

Θύμα των βίαιων συμπλοκών μεταξύ διαδηλωτών και κυβερνητικών δυνάμεων φαίνεται πως έπεσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν, Μολντομούσα Κονγκάντιεφ, ο οποίος, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ίντερφαξ», σκοτώθηκε στην πόλη Ταλάς, πιθανότατα από εξαγριωμένους διαδηλωτές.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Κονγκάντιεφ είχε πέσει όμηρος στα χέρια διαδηλωτών που τον ξυλοκόπησαν. Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών που θέλησε να μην ονομαστεί, είπε χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Εσωτερικών, Μολντομούσα Κονγκαντίεφ, υπέκυψε στα τραύματα, που υπέστη στο Ταλάς».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ραχματούλο Αχμέντοφ, διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι το υπουργείο προσπαθεί να διευκρινίσει αν ο υπουργός βρίσκεται στα χέρια των αντικυβερνητικών.

Πολλά ανεξάρτητα Μέσα ενημέρωσης του Κιργιστάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν επίσης ότι ο υπουργός είναι νεκρός.

Την ίδια στιγμή, τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κιργιστάν, Ακιλμπέκ Τζαπάροφ, κρατείται όμηρος στο Ταλάς από τους διαδηλωτές, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν πως ξυλοκοπήθηκε επίσης.

Ο Τζαπάροφ είχε μεταβεί στο Ταλάς για να αποκαταστήσει εκεί την τάξη, αφού οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης πήραν χθες τον έλεγχο της τοπικής έδρας της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Λεηλασίες δίχως τέλος

Η απόγνωση του λαού του Κιργιστάν για την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται είναι τόσο μεγάλη, που οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές λεηλατούν σχεδόν κάθε κυβερνητικό κτίριο, το οποίο παραβιάζεται.

Δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης εισέβαλαν στο σπίτι του προέδρου του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ και πήρανδιάφορα αντικείμενα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Συγκεκριμένα κρατούσαν τεράστιους σάκους γεμάτους αντικείμενα, τιμαλφή, ρούχα και άλλα είδη του σπιτιού, ενώ άλλοι εθεάθησαν να κουβαλούν έπιπλα και χαλιά στους ώμους, τη στιγμή που δυνατοί θόρυβοι ακούγονταν μέσα από το σπίτι, προφανώς γιατί οι διαδηλωτές ξήλωναν και γκρέμιζαν τα πάντα.

Διεθνής ανησυχία

Ο ένας μετά τον άλλο ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν στο Κιργιστάν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, δήλωσε: «Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσει άμεσα ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση».

Την ίδια στιγμή ο πρώην και επί σειρά ετών πρόεδρος της χώρας, Ασκάρ Ακάγεφ, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία και στη θέση του αναδείχθηκε ο νυν πρόεδρος, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, δήλωσε στο ρωσικό ραδιοσταθμό «Ηχώ» της Μόσχας:

«Η καλύτερη έκβαση για τον λαό του Κιργιστάν θα ήταν η παραίτηση του (προέδρου Κουρμανμπέκ) Μπακίγεφ».

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Κιργιστάν, Τεμίρ Σαρίγεφ, δήλωσε ότι θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, σχετικά με την κατάσταση στους δρόμους της χώρας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Ντανιγιάρ Ουσένοφ.

Αποχή από την βία και αυτοσυγκράτηση ζήτησε από τις Αρχές του Κιργιστάν ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως «καιροσκοπικές» τις πληροφορίες σχετικά με εμπλοκή της χώρας του στην υποκίνηση της λαϊκής εξέγερσης.

«Ούτε η Ρωσία, ούτε ο ταπεινός της υπηρέτης, εγώ, ούτε Ρώσοι αξιωματούχοι σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα στο Κιργιστάν», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κιργιστάν και το αμερικανικό Πεντάγωνο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα, Μπισκέκ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Ουίτμαν, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι λίγο συγκεχυμένη, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί τα γεγονότα και την πολιτική κατάσταση (στο Κιργιστάν). Μέχρι τώρα, η κατάσταση δεν έχει πλήξει κανέναν από τους υπαλλήλους μας είτε στην πρεσβεία μας εκεί είτε στη στρατιωτική μας βάση».

Η αμερικανική στρατιωτική βάση βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο «Μανάς» της Μπισκέκ και χρησιμοποιείται κυρίως για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπως για την μεταφορά στρατιωτών.

Την ανησυχία του για τις αναταραχές στο Κιργιστάν εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές που φτάνουν σε μας από το Κιργιστάν σχετικά με τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης. Καλώ και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Όχι οι βίαιες πράξεις αλλά ο ειρηνικός διάλογος είναι ο μόνος σωστός τρόπος για να ηρεμήσει η κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο Βεστερβέλε.

Διαβάστε επίσης:
Κιργιστάν: Νεκροί σε συγκρούσεις αστυνομικών με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, 7 Απριλίου 2010, 08:54

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης