Ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα φέρεται να προηγείται ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο συγκεντρώνοντας το 31,5% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο άλλων υποψήφιων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε χθες από ένα κρατικό ινστιτούτο μελετών.

Ο σαλαφιστής υποψήφιος Χάζεμ Σάλαχ Αμπού Ισμαήλ είναι δεύτερος σε μεγάλη απόσταση, συγκεντρώνοντας το 22,7%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγε το Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Αλ Αχράμ.
Η έρευνα διεξήχθη τον περασμένο μήνα, εν αναμονή των εκλογών της 23ης και 24ης Μαΐου, όταν οι Αιγύπτιοι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν τον πρώτο πρόεδρο της χώρας μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ έπειτα από την λαϊκή εξέγερση εναντίον του το Φεβρουάριο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας ‘Αχμεντ Σαφίκ, υπουργός επί σειρά ετών στις κυβερνήσεις του Μουμπάρακ και πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, έρχεται τρίτος με 10,2%, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα έγινε προτού η πιο οργανωμένη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, και το κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, το οποίο έχουν ιδρύσει, να ονομάσει τον δεύτερο τη τάξει στην ηγεσία του, τον Χάιρατ αλ Σάτερ, υποψήφιο στις εκλογές.

Ο Όμαρ Σουλεϊμάν, ο αντιπρόεδρος του Μουμπάρακ και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, έρχεται τέταρτος με 9,3%, ενώ ο ισλαμιστής υποψήφιος ‘Αμπντουλ Μονέιμ Αμπούλ Φότοχ, που είχε εκδιωχθεί από την Μουσουλμανική Αδελφότητα διότι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πέρυσι, είναι στην πέμπτη θέση με 8,3%, πάντα σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Αλ Αχράμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 20% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δήλωσε αναποφάσιστο. Οι ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ ενός υποψηφίου με εμπειρία στην πολιτική και στην διοίκηση κατά το 56,2%, ενώ το 26,7% προτιμά έναν υποψήφιο με παρελθόν στις ένοπλες δυνάμεις και το 17,2% προτιμά ένα υποψήφιο με ιστορικό αντίστασης στο καθεστώς Μουμπάρακ.

Η πλειοψηφία –το 57,6%– είπε ότι θα προτιμούσε έναν ισλαμιστή υποψήφιο.
Οι ισλαμιστές κυριάρχησαν στα δύο σώματα της βουλής στις εκλογές που έγιναν νωρίτερα φέτος και στην πρόσφατα σχηματισθείσα επιτροπή για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης