Ανακρούει πρύμνη η αμερικανική πολεμική εναντίον των Τζιχαντιστών του «Χαλιφάτου» στο Ιράκ και τη Συρία, την ίδια στιγμή που ο ΟΗΕ κήρυξε σήμερα το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ.
Όπως έγινε γνωστό, στροφή 180 μοιρών παρατηρείται στο σχέδιο Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσουν στην άμεση απομάκρυνση των κατατρεγμένων της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι στο όρος Σιντζάρ, καθώς διαπιστώθηκε πως οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι καλύτερες απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτήν τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη φυγάδευσης των προσφύγων, που ανήκουν στη συγκεκριμένη μειονότητα, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να προστατευτούν από τους Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ISL. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι Τζιχαντιστές δολοφόνησαν και έθαψαν σε κοινούς τάφους τουλάχιστον 500 μέλη των Γεζιντί από την έναρξη της προέλασής του στο Β. Ιράκ, ορισμένους εξ αυτών και ζωντανούς.
«Η κατάσταση δεν είναι και τόσο τραγική όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Κι όλα αυτά ενώ παρατηρείται … συσπείρωση οργανώσεων που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του εσωτερικού διαφόρων αραβικών χωρών με παράλληλη εκδήλωση της υποστήριξής τους στους -άλλοτε- αντίπαλους Τζιχαντιστές.
Η πτήση του ελικοπτέρου άλλαξε τα πλάνα
Το συμπέρασμα που προκύπτει από ολιγομελή αναγνωριστική αποστολή, αποτελούμενη από 20 στρατιωτικούς και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, είναι σαφές: «Η κατάσταση των Γεζίντι στο όρος Σιντζάρ είναι καλύτερη από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί».
Έως τώρα η Δύση υπολόγιζε σε 20.000 με 30.000 τους πρόσφυγες από θρησκευτικές μειονότητες που κατέφυγαν στο όρος Σιντζάρ υπό δύσκολες συνθήκες για να γλιτώσουν από τις σφαγές των τζιχαντιστών. Το δίπτυχο «βομβαρδισμοί και ανθρωπιστική βοήθεια» εξέφραζε την πολιτική της Δύσης εναντίον των τζιχανιστών στο Β. Ιράκ με επικίνδυνες παρενέργειες στο στρατιωτικό σκέλος.
«Οι Τζιχαντιστές κέρδισαν σε νομιμοποίηση»
Ένας από τους λόγους της αμερικανικής μεταστροφής στο συγκεκριμένο ζήτημα θεωρούνται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί και οι παρενέργειες τους στα σχέδια των μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον Τσαρλς Λίστερ, συνεργάτη του Κέντρου «Brookings Doha» στο Κατάρ, η οργάνωση κέρδισε μαζικά σε νομιμοποίηση λόγω των αμερικανικών βομβαρδισμών. Αυτός φαίνεται εξάλλου πως είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει να διολισθήσει σ’ έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τους Τζιχαντιστές, καθώς το μέτωπο θα είναι πολλαπλό.
Έκκληση Δύσης για όπλα και κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Μόλις τρεις ημέρες από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Βόρειο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς πήγε στη Βαγδάτη, κομίζοντας μήνυμα της Δύσης για συγκρότηση νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Δεν πολεμάμε εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά ενός τρομοκρατικού κράτους» είπε ο Μπαραζανί.
Στο Ερμπίλ ο Λοράν Φαμπιούς επρόκειτο να επιτηρήσει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Γαλλία προς τους πρόσφυγες της θρησκευτικής κοινότητας των Γεζιντί που έχουν καταφύγει στα βουνά. Ανάλογη ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει και η Μ. Βρετανία.
«Στροφή» του Βερολίνου στο ιρακινό ζήτημα
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, το Βερολίνο δεν αποκλείει πλέον την αποστολή όπλων στους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, όπου μέλη της κοινότητας των Πεσμεργκά μάχονται για να απωθήσουν τους Τζιχαντιστές.
«Επιτέλους αντιλήφθηκαν ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί» ότι η παροχή «αποκλειστικά ανθρωπιστικής βοήθειας δεν αποτελεί λύση» υπογραμμίζει η «Badische Neueste Nachrichten» και σχολιάζει: «Το γεγονός ότι πολιτικοί όπως ο (σ.σ. αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η (σ.σ. υπουργός Άμυνας) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ακόμη και ο (επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς) Γκρέγκορ Γκύζι θέλουν να αναθεωρήσουν τον ρόλο και τα καθήκοντα της Γερμανίας ενώπιον του μακελειού δεν είναι απλά σωστό, αλλά αξίζει κάθε σεβασμό. Ας περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος που θα τους “κολλήσει” την παράλογη ετικέτα του πολεμοχαρή».
«Αντιστάθμισμα» για τη Γάζα η αλλαγή στάσης;
Μ’ ένα είδος «αντισταθίσματος» παρομοιάζει η «Tageszeitung» του Βερολίνου την αλλαγή στάσης Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι προέρχονται από ένα κομματικό φάσμα που ξεκινά από τους συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και φτάνει μέχρι το κόμμα της Αριστεράς.
Όπως σχολιάζει η TAZ: «Οι περισσότεροι που προειδοποιούν τώρα τόσο έντονα για μια επαπειλούμενη γενοκτονία εναντίον (σ.σ. της θρησκευτικής μειονότητας) των Γεζίντι, ήταν αισθητά σιωπηλοί μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και παρακολουθούσαν άπραγοι τη σφαγή στη Συρία κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -τουλάχιστον ώσπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναπλήρωσαν το κενό με την προέλασή τους και εξαπλώνουν πλέον και στο Ιράκ τον φόβο και τον τρόμο».
Η περίπτωση Σταϊνμάγερ
Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, ο οποίος άλλαξε την αρχική άρνηση αποστολής στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ.
Σε ερώτηση για τις αντιρρήσεις από το ίδιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα -στο οποίο ανήκει ο ίδιος- που εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η χορήγηση όπλων σε εμπόλεμες περιοχές απαγορεύεται, ο Σταϊνμάγερ απάντησε:
«Στις βασικές αρχές για χορήγηση εξοπλιστικού υλικού λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός πως βρισκόμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση να δράσουμε διαφορετικά για λόγους δικών μας συμφερόντων, πολιτικών και ασφαλείας».
«Η χορήγηση όπλων από μόνη της δεν αποτελεί λύση, χρειάζεται ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο» πρόσθεσε στην ίδια εφημερίδα.
Σε άλλη «γραμμή» κινείται η «Südwest Presse». Όπως επισημαίνει: «Γερμανικά όπλα για στρατεύματα στο Ιράκ; Όχι, παρά τον προβληματισμό για τον πόνο που υφίστανται όσοι έχουν τραπεί σε φυγή ενώπιον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Επειδή όποιος κάνει πράξη αυτό που ζητούν τώρα κορυφαίοι πολιτικοί, απαρνείται το σύνολο των θεμελιωδών αρχών της γερμανικής πολιτικής για τους εξοπλισμούς. Παραβιάζει το νόμο και ανοίγει την πόρτα για τη συμμετοχή σε πολέμους διά αντιπροσώπων».
Πηγές: dw, afp, dpa, reuters
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης