Έντονες διεθνείς αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα προκάλεσε για μια ακόμη φορά η Βόρεια Κορέα που ισχυρίσθηκε πως πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή «μινιατούρας υδρογονοβόμβας».
Η υπόγεια δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri, στα ανατολικά της χώρας.
Στην επίσημη ανακοίνωση που έγινε με το γνωστό θριαμβευτικό ύφος από την κρατική τηλεόραση της Πιονγκ Γιανγκ, υποστηρίχθηκε πως η δοκιμή έγινε «για λόγους αυτοάμυνας απέναντι στις ΗΠΑ, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων».
Πάντως, δεν υπάρχει ακόμη κάποια επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή της δοκιμής, παρ΄ όλο που οι
Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, έστειλε αμέσως τρία εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T4 για να συλλέξουν –ενδεχομένως- ραδιενεργά στοιχεία από την ατμόσφαιρα, λόγω της βορειοκορετατικής δοκιμής.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως απόψε, με αφορμή την βορειοκορεατική ανακοίνωση.
Ρωσία αλλά και Κίνα (που θεωρείται σύμμαχος της Β. Κορεάς), συμπορεύθηκαν με τις ανακοινώσεις πάρα πολλών κρατών, που αντέδρασαν στην βορειοκορεατική ανακοίνωση, καταδικάζοντας την δοκιμή. Στην κινεζική ανακοίνωση εκφράζεται «η έντονη αντίθεση στην δοκιμή η οποία μάλιστα, πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί προειδοποίηση».
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε επίσης τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε και αυτός ότι καταδικάζει οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας παράλληλα ότι προς το παρόν δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας τέτοιου είδους βόμβας.
Η Γαλλία καταδίκασε και αυτή σήμερα την «απαράδεκτη» αυτή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε να υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε προσερχόμενος σε υπουργικό συμβούλιο ότι θα έχει τηλεφωνική επαφή με τους ομολόγους του της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και χαρακτήρισε την βορειοκορεατική δοκιμή «ανησυχητική».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως αυτή η δοκιμή «αποτελεί πλήγμα στις αποφάσεις του ΟΗΕ και πρόκληση την οποία καταδικάζω χωρίς επιφύλαξη». Μια δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα, αν αληθεύει, θα συνιστούσε μια «πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα» και μια «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε.
Η Βρετανία και η Κίνα συμμερίζονται με την ίδια αποφασιστικότητα την ύπαρξη σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός, σημειώνοντας ότι μπορεί να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.
Η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ενέργεια αυτή της Πιονγκγιάνγκ, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής της να δηλώνει ότι το Τόκιο θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ρωσίας για το θέμα αυτό.
«Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, διαμαρτυρόμαστε έντονα σε αυτό», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.
Ο Ιάπωνας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΗΕ την επιβολή διαφόρων οικονομικών και άλλου είδους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.
Εξάλλου νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια αυτή της Βόρειας Κορέας και είχε προσθέσει ότι συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας και σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Καρλ Μπιλντ στο προσωπικό του Twitter, παρ΄όλο που εκφράζει αμφιβολία, καταδικάζει το γεγονός.
Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος πρόσθεσε τη φωνή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη διεθνή καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Η σημερινή ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας επανέφερε στην διεθνή κοινότητα πόσο δύσκολο είναι η επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η επιθετική πολιτική με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ, καθώς καλύπτεται συνήθως από το Πεκίνο. Αλλά δεν αναμένεται –παρά την κινεζική αντίδραση- να υπάρξει ενδεχόμενο κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών. Ούτε η Πιονγκ Γιανγκ να εγκαταλείψει τοπυρηνικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, το Πεκίνο θα γίνει επίκεντρο διεθνών πιέσεων να καταδικάσει τις επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un.
Ο Bruce Bennett, αναλυτής της Rand Corporation, βρίσκεται ανάμεσα σ΄ εκείνους που εκφράζουν αμφιβολίες για την δυνατότητα της Β. Κορέας να πραγματοποιήσει δοκιμή που είναι δεκαπλάσια από τις δυνατότητες που διαθέτει.
Ο Νοτιοκορεάτης πολιτικός Lee Cheol-woo, είπε πως διαθέτει στοιχεία από την αντικατασκοπεία ότι η έκρξη «ήταν πολύ μικρότερης ισχύος από υδρογονοβόμβας».
Όπως αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες, θα επαναληφθεί το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί εδώ και μία δεκαετία με τη Βόρεια Κορέα, όπου όπως φαίνεται δεν πτοείται από τα οικονομικά αντίποινα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από BBC CNN The Guardian AΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: