Στις κάλπες προσέρχονται οι Ολλανδοί ψηφοφόροι σε μία από τις πλέον αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις, για την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον τρία κόμματα – συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού – θα μπορούσαν να προσβλέπουν στην πρωτιά.

Το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης πυροδότησε την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε τον περασμένο Ιούλιο. Η διάδοχός του στην ηγεσία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για την «Ελευθερία και τη Δημοκρατία», η υπουργός Δικαιοσύνης Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, κουρδικής καταγωγής και μετανάστρια από την Τουρκία με σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον πρώην Χριστιανοδημοκράτη Πίτερ Όμτσιχτ. Ενισχύονται – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – τόσο ο Εργατικός Φρανς Τίμερμανς όσο και ο ακροδεξιός Γκεερτ Βίλντερς, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για πρόωρες εκλογές, καθώς η κυβέρνηση Ρούτε διαλύθηκε στις 7 Ιουλίου και έκτοτε 26 κόμματα διεκδικούν την είσοδο τους στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας αλλά κανένα από αυτά δεν προβλέπεται να κερδίσει την πλειοψηφία των 75 τουλάχιστον εδρών που χρειάζονται στο κοινοβούλιο με 150 έδρες. Βασικά διακυβεύματα είναι το μεταναστευτικό, το στεγαστικό, η ακρίβεια και το κλίμα.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ολλανδία είναι από χρόνια κατακερματισμένο και κανένα από τα βασικότερα κομμάτια δεν αναμένεται να κερδίσει πάνω από 20%, με εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής που διευκολύνει την είσοδο στη Βουλή μεγάλου αριθμού κομμάτων.

Σ’ αυτό το από κάθε άποψη πολύχρωμο προεκλογικό σκηνικό ξεχωρίζουν και συζητούνται ως πιθανοί νικητές: Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ασφάλειας Ντιλάν Γεσιλγκιόζ που πήρε τα ηνία από τον Ρούττε στην ηγεσία του VVD, ο Πίτερ Ομτσιχ, ως outsider που ίδρυσε πριν λίγους μήνες ένα νέο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ο τέως Ευρωπαίος Επίτροπος Φρανς Τίμμερμανς ως ηγέτης του κόμματος Πρασίνων Αριστερών και ο ακροδεξιός Γκεερτ Βίλντερς, που όμως τώρα απέκτησε το παρατσούκλι Μίλντερς, λόγω της μεταβολής προς το ηπιότερο της ρητορικής του έναντι της μουσουλμανικής κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέτοιες οβιδιακές μεταβολές δεν είναι παράξενες στο ολλανδικό το οποίο καθώς και η 46χρονη κουρδικής καταγωγής Ντιλάν Γεσιλγκιόζ ξεκίνησε την καριέρα της με το Ολλανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνέχισε με το Εργατικό κόμμα, αλλά σήμερα πήρε τη σκυτάλη του Ρούττε στην ηγεσία του κεντροδεξιού VVD, μετά τη θητεία της ως υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας. Την αποκαλούν «πίτμπουλ με ψηλά τακούνια» για την εκστρατεία της για την απαγόρευση της παρενόχλησης στο δρόμο και τη σκληρή στάση της στο μεταναστευτικό, παρότι η ίδια είναι μετανάστρια που πέρασε με βάρκα, σε ηλικία 8 ετών, από την Αλικαρνασσό στην Κω.

10.000 κάλπες, μαζί με εκείνες των exit Polls, έχουν ανοίξει σε όλη την Ολλανδία και παρότι τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς απόψε το βράδυ, η νέα κυβέρνηση μάλλον θα αργήσει να συγκροτηθεί και είναι πολύ πιθανό ο Μαρκ Ρούτε να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ως προς τη συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει το 70%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης