Την ώρα που ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή στο Αιγαίο παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, τα οποία «έβγαλε» από το μεσημέρι της Τρίτης στο Αιγαίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες, ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει στα σημερινά του δημοσιεύματα με έναν άκρως προκλητικό και καυστικό τρόπο την ένταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Παράλληλα, η σημερινή ημέρα αποτελεί την 97η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς στις 24 Ιουλίου 1923 υπεγράφη η επίμαχη συμφωνία που ουσιαστικά όρισε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η 24η Ιουλίου 2020 καταγράφηκε ως ημέρα θλίψης και πένθους για τον δυτικό πολιτισμό, που είδε τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του να εκπληρώνουν τα νεοοθωμανικά τους όνειρα, μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί, εντείνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παρά την αποσυμπίεση με την πρωτοβουλία Μέρκελ, οι πολεμικοί στόλοι των δυο χωρών βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο και ένοπλες δυνάμεις σε αυξημένη ετοιμότητα. 

Το ερώτημα ωστόσο για το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, δεν είναι μόνο αν θα βγει στην περιοχή του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου την ώρα που ακόμα παραμένει στην Αττάλεια, αλλά πού θα εγκατασταθεί, από πόσα πολεμικά πλοία θα συνοδεύεται και από το εάν το καθεστώς Ερντογάν επιχειρήσει και άλλους αντιπερισπασμούς στην περιοχή.

Η Αθήνα, πάντως, έχει αποστείλει μήνυμα στην Άγκυρα πως εάν το γεωτρύπανο υπερβεί τα εσκαμμένα, η Τουρκία θα έχει την πλήρη ευθύνη για ό,τι συμβεί.

Έτοιμο το Oruç Reis – Περιμένει οδηγίες

Σε δημοσίευμά της η Aksam, αναφέρει πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, με το Oruç Reis να είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από τις απαραίτητες προετοιμασίες. Τονίζει δε, ότι το πλοίο αγκυροβολημένο από την Αττάλεια θα κάνει σεισμική σάρωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένταση Navtex στην ανατολική Μεσόγειο: Η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές

Άρθρο του Hasan Hiz στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak με τίτλο «Ένταση με Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Ελλάδα έχει 3 επιλογές στο τραπέζι» φιλοξενεί σχόλια του αντιναύαρχου Cem Gürdeniz. 

Ο Gürdeniz υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρεις επιλογές στο τραπέζι για την Ελλάδα, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, οι οποίες είναι: 

1. «Η Ελλάδα θα αποδεχτεί το δικαίωμα της Τουρκίας»

2. «Θα μεταφέρει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο»

3. «Το θέμα θα λυθεί με τα όπλα»

Τέλος, το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα, βασιζόμενη στα νησιά, αποτελεί «επίθεση στην κυριαρχία» της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ούτε η Γερμανία ούτε οι ΗΠΑ πρόκειται να δεχτούν το αίτημά της και «ίσως την πείσουν λέγοντάς της ‘Μας κοροϊδεύεις; Παίζεις με τη φωτιά;».

«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του δημοσιογράφου Seyfettin Ersöz στην εφημερίδα Milliyet φέρει τον τίτλο «Συνεχώς τα ίδια ψέματα», σημειώνει ότι το διεθνές δίκαιο και το νομικό προηγούμενο «καταρρίπτει» τις θέσεις των Ελλήνων, καθώς υπάρχουν «πολλές προηγούμενες αποφάσεις» του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που ορίζουν ότι τα νησιά «δεν δημιουργούν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

 «Η Ελλάδα σε πανικό»

Σε δημοσίευμά της η Yeni Safak, αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πανικό μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, ενώ η διοίκηση της Αθήνας βρίσκεται σε εγρήγορση, προσπαθώντας να αυξήσει την ένταση στέλνοντας νέο πολεμικό πλοίο στην γύρω περιοχή.

Τον ίδιο τόνο ακολουθεί και η Hürriyet με αντίστοιχο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», αλλά και η Μilliyet σε άρθρο της με τίτλο «Δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ τη γλώσσα των κυρώσεων».