Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απροσδόκητη πρόκληση στην προσπάθειά της να επιτύχει την έγκριση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ στην δική της χώρα, καθώς η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι το σύμφωνο θα χρειαστεί να υπερψηφιστεί από πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Αυτό θα σημάνει πως η Μέρκελ θα χρειαστεί τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία παρότι την έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν είναι πιθανό να ζητήσουν ανταλλάγματα–πρωτίστως, ένα πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων αποκάλυψε μια εφημερίδα χθες και επιβεβαίωσε μια κυβερνητική εκπρόσωπος. Προκάλεσε έκπληξη, αφού ήδη το Σύνταγμα της Γερμανίας περιλαμβάνει την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Καθώς το δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο υπέγραψαν οι 25 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προβλέπει την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν παραβιαστούν οι κανόνες του, μειώνει την εθνική κυριαρχία και άρα η έγκρισή του χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι υποστήριξαν την Μέρκελ την Δευτέρα στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή, κατά την ψηφοφορία για την δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας. Ωστόσο η ψηφοφορία εκείνη έδειξε ότι η Μέρκελ αντιμετωπίζει μια μεγεθυνόμενη αντίδραση στο κόμμα της.

Τέσσερις ακόμα βουλευτές τάχθηκαν εναντίον της πρότασής της την Δευτέρα, πέραν των 13 που ήδη είχαν εναντιωθεί το Σεπτέμβριο στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Αναλυτές επισημαίνουν ότι η καγκελάριος ενδέχεται να δυσκολευτεί πολύ να ενισχύσει τους μηχανισμούς οικονομικής άμυνας της Ευρώπης, την ώρα που οι διεθνείς πιέσεις στη Γερμανία ως προς αυτό εντείνονται.

Η Ομάδα των Είκοσι (G20) κάλεσε το Βερολίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο να συναινέσει στην μεγέθυνση του μόνιμου ταμείου της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Σχολιάζοντας το ότι θα χρειαστεί διευρυμένη πλειοψηφία ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε ότι «η Καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να μας προσεγγίσει άμεσα.

Δεν το έχει κάνει αυτό στο παρελθόν. Μια πλειοψηφία δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ και στην άνω βουλή δεν μπορεί να υποθέτει ότι θα είναι κάτι το φυσικό κι αναμενόμενο», ανέφερε. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το σύμφωνο αυτό θα εγκριθεί δίχως συνοδευτικά μέτρα για την υποστήριξη της ανάπτυξης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη, ο Στάινμαϊερ κάλεσε την Μέρκελ να διασαφηνίσει εάν και κατά πόσον η γερμανική βουλή θα διεξαγάγει την ψηφοφορία για το δημοσιονομικό σύμφωνο ταυτόχρονα με εκείνη για τον ΕΜΣ. Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, επανέλαβε στο μεταξύ χθες ότι αντιτίθεται σε κάθε αύξηση του μεγέθους του ΕΜΣ.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη