Η Ρωσία επιθυμεί την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

«Δυστυχώς η κατάσταση στην περιοχή δεν βελτιώνεται. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας συναντώ και έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας για το θέμα αυτό, χαρτογραφώντας τα βήματα που θα οδηγήσουν στην ομοαλοποίησή της» ανέφερε ο Πούτιν και υπογράμμισε: «Επιθυμία όλων μας είναι να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία». Όπως ανέφερε, οι δυσκολίες στην πορεία προς την ειρήνη θα είναι πολλές, όμως είναι σημαντικό που δίνεται η ευκαιρία για ενδεχόμενα κοινά βήματα που θα οδηγήσουν στη διευθέτηση της κατάστασης στην περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πούτιν «συνάντηση δυο φίλων». «Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις μαζί σας στο θέμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, να μάθω τις θέσεις σας και να ακούσω τις συμβουλές σας για το πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί η τρέχουσα κατάσταση» είπε απευθυνόμενος στον Ρώσο ηγέτη. Επίσης ο Αμπάς ανέφερε ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπία έδειξε ενδιαφέρον σε ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ρωσία και ζήτησε από τον Πούτιν να εντάξουν το θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών τους.

Το Ισραήλ παραμένει «πυριτιδαποθήκη» στην Εγγύς Ανατολή

Τα πράγματα όμως εξακολουθούν να είναι εκρηκτικά στην περιοχή, καθώς συνεχίζεται εδώ και ημέρες εκτεταμένη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός αναζητεί εδώ και δύο εβδομάδες στη Δυτική Όχθη τα ίχνη τριών μαθητών που έχουν απαχθεί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς από το 2002. Οι ισραηλινές δυνάμεις ερεύνησαν περισσότερες από 12.000 κατοικίες, σκότωσαν πέντε και συνέλαβαν περισσότερους από 350 Παλαιστινίους.

Χωρίς ίχνος από τους απαχθέντες μαθητές

Αιτία για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ ήταν η εξαφάνιση τριών εβραίων μαθητών στα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, οι τρεις νεαροί ηλικίας από 16 έως 19 ετών έπεσαν θύματα απαγωγής. Πάντως ο ΟΗΕ έκανε έκκληση στο Ισραήλ να επιδείξει σύνεση κατά την επιχείρηση αναζήτησης των τριών μαθητών, τονίζοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών είναι ανησυχητικός.

Κατηγορίες και απόγνωση

Οι οικογένειες των μαθητών είναι σε απόγνωση καθώς η τύχη των παιδιών τους αγνοείται. Το Ισραήλ επιρρίπτει στη Χαμάς ότι απήγαγε τους τρεις νέους. Προς το παρόν η οργάνωση δεν έχει πάρει θέση απέναντι στις κατηγορίες. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους κατηγορούν τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι εκμεταλλεύεται το συμβάν για να επιφέρει ένα «ισχυρό πλήγμα στη Χαμάς».

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις οξύνουν τις εντάσεις

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη οδήγησε σε όξυνση της έντασης στις παλαιστινιακές περιοχές. Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει ευθύνη να διασφαλίζει την τάξη στην περιοχή.

Παλαιστίνιοι εναντίον Παλαιστινίων

Η συνεργασία της Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς με το Ισραήλ στην επιχείρηση αναζήτησης των τριών μαθητών προκαλεί εντάσεις και μεταξύ των Παλαιστινίων. Στη Ραμάλα υπήρξαν επανειλημμένες επεισοδιακές διαμαρτυρίες. Η νέα όξυνση στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης θέτει σε κίνδυνο και την κυβέρνηση ενότητας της ισλαμιστικής Χαμάς με την μετριοπαθή Φατάχ, εκτιμούν παρατηρητές.

Ένταση στα υψίπεδα του Γκολάν

Η ένταση οξύνεται όμως και στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν προ ημερών εναντίον θέσεων του συριακού στρατού. Επρόκειτο για μία επίθεση εκδίκησης μετά τη δολοφονία 13χρονου αγοριού από συριακά πυρά στα σύνορα των δύο χωρών.

Η Συρία κάνει έκκληση στον ΟΗΕ

Μετά την ισραηλινή επίθεση στα εδάφη της η κυβέρνηση της Συρίας απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας το να τις καταδικάσει ως παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγές: ITAR-TASS , Deutsche Welle

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης