Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι παραπάνω από ικανή να επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης στην πολιτεία Τιγκρέ «μόνη της».
Ο Άμπι εξέδωσε την ανακοίνωση αυτή στο Twitter λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της πολιτείας Τιγκρέ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του μάχονται εναντίον των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Ερυθραίας, πέραν των δυνάμεων της Αιθιοπίας.
Ο Ντεμπετσιόν Γκεμπρεμάικλ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν το αεροδρόμιο στην Ασμάρα, την πρωτεύουσα της Ερυθραίας,χθες βράδυ και ότι μάχονται εναντίον των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Ερυθραίας σε «πολλά μέτωπα» τις τελευταίες ημέρες.
Δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές, αλλά είπε ότι οι δυνάμεις της Ερυθραίας έχουν αναπτυχθεί και μάχονται κατά μήκος των συνόρων της Αιθιοπίας.
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ ανέπτυξε τον στρατό εναντίον των καλά εκπαιδευμένων τοπικών στρατευμάτων την 4η Νοέμβριου, αφού τα κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε ομοσπονδιακή στρατιωτική βάση. Η κυβέρνηση της Ερυθραίας αρνείται πως έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύρραξη.
Η Ερυθραία και η Αιθιοπία υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία πριν από δύο χρόνια αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Ισάιας Αφεουέρκι παραμένει εχθρική απέναντι στην ηγεσία του Τιγκρέ εξαιτίας του ρόλου της στον πόλεμο (1998-2000).
Μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκρέ (TPLF), που κυβερνά την επαρχία, απείλησε χθες με επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ερυθραία.
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ κατηγορεί το TPLF, που κυβερνά την περιοχή αυτή των πέντε και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων για προδοσία και τρομοκρατία και λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε θα αποκαταστήσει την τάξη.
Ο Άμπι Άχμεντ βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης για την ειρηνευτική συμφωνία του 2018 με την Ερυθραία.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των εκτοπισμένων που έχουν καταφύγει στο Σουδάν λόγω των συγκρούσεων στην Αιθιοπία έχει ξεπεράσει τους 20.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι πέρασαν από το Χαμνταγιάτ και σχεδόν 7.500 προς τα βόρεια, στο αλ-Λούντι, κατά το διάστημα 7-14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR.
Οι τοπικές υπηρεσίες αρωγής και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, που φθάνουν μαζικά μαζί με τα υπάρχοντά τους.
Πηγή: ΑΠΕ