Αποφασισμένος δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να μειώσει τις τηλεφωνικές υποκλοπές που πραγματοποιεί η αστυνομία και να τιμωρεί αυστηρά όσα Μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν απομαγνητοφωνήσεις προϊόντων υποκλοπής.

Αυτά τουλάχιστον διεμήνυσε χθες, Τετάρτη, λέγοντας ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθειά του να προωθήσει το σχετικό νομοθέτημα, που επικριτές του χαρακτήρισαν «νόμο φίμωσης» του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση του Μπερλουσκόνι προοιωνίζεται σκληρή σύγκρουση της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ, το δικαστικό σώμα και την αντιπολίτευση, ενώ εξαναγκάζει τους βουλευτές του κυβερνητικού δεξιού συνασπισμού να ακολουθήσουν τη γραμμή που χαράσσει στο ζήτημα.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι έχει ευρεία πλειοψηφία, αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα, Πέμπτη.

Ο Μπερλουσκόνι έχει ήδη απευθύνει τελεσίγραφο στα μέλη του κόμματός του να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ως έχει, αψηφώντας τις εκκλήσεις των ΜΜΕ και του δικαστικού σώματος να αποσύρει το πακέτο μέτρων, που, όπως λένε, πρόκειται μόνο να βοηθήσει τους εγκληματίες, φιμώνοντας τον εγχώριο Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καβαλιέρε δηλώνει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την προστασία της «ιδιωτικής ζωής» των πολιτών, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως προσπαθεί να συγκαλύψει τη διαφθορά στις τάξεις της με άλλον έναν φωτογραφικό νόμο.

«Μόνο ένα μικρό λόμπι δημοσιογράφων και δικαστικών αντιτίθενται σε αυτό τον νόμο, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών έχει κουραστεί από το γεγονός ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο εξαιτίας του φόβου των παρακολουθήσεων» υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι.

Εν τω μεταξύ, το κόμμα Ιταλία των Αξιών άρχισε καθιστική διαμαρτυρία στη Γερουσία, ώστε να μη διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Από τη μεριά της, η συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων κάλεσε να υπάρξει «ολοκληρωτική αντίσταση χωρίς τέλος».

Το νομοσχέδιο, το οποίο η Γερουσία πρέπει να αναπέμψει στη Βουλή για την τελική του κύρωση, υπήρχε στο Κοινοβούλιο εδώ και μήνες. Αλλά η κυβέρνηση το «ξεσκόνισε» βιαστικά και το προώθησε ξανά, όταν οι εφημερίδες δημοσίευσαν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που υπεκλάπησαν στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο, σχετικά με δημόσια έργα. Η έρευνα ανάγκασε τον υπουργό Βιομηχανίας, Κλαούντιο Σκαγιόλα, να παραιτηθεί, καθώς αποκαλύφθηκε ότι απέκτησε το πολυτελές διαμέρισμά του στη Ρώμη, σε περιοχή με θέα το Κολοσσαίο, εν μέρει με χρήματα που κατέβαλε ένας επιχειρηματίας, ο οποίος έχει φυλακιστεί για διαφθορά.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι δικαστές θα μπορούν να διατάσσουν παρακολουθήσεις μόνο εάν έχουν σοβαρά στοιχεία ότι διαπράττεται έγκλημα. Οι υποκλοπές θα πρέπει να εγκρίνονται από σώμα τριών δικαστών και θα διαρκούν έως και 75 ημέρες. Οι παρατάσεις τους θα εξασφαλίζονται δυσκολότερα και μόνο για τρεις ημέρες κάθε φορά. Θα χρειάζεται ειδική άδεια, για να παρακολουθούνται οι συνδιαλέξεις μελών του Κοινοβουλίου και ιερέων.

Όσον αφορά στα ΜΜΕ, θα απαγορεύεται να τυπώνουν απομαγνητοφωνήσεις, περιλήψεις και ακόμα και ρεπορτάζ σχετικά με έρευνες σε εξέλιξη, έως ότου ολοκληρωθούν, κάτι που συχνά παίρνει χρόνια.

Οι εκδότες που θα παραβιάζουν τον νόμο θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 450.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους. Οι διατάξεις του νόμου προκάλεσαν κατακραυγή στα Μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «θέλει να προστατεύσει» τους αθώους πολίτες, πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς, ενώ αστυνομικοί και δικαστικοί επισημαίνουν ότι η σύλληψη εγκληματιών και μαφιόζων δεν θα ήταν δυνατή σε πολλές περιπτώσεις, εάν δεν είχαν γίνει υποκλοπές συνδιαλέξεων. Ανησυχία για τις συνέπειες του νόμου στην προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος εξέφρασε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης