H ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, η Αούνγκ Σαν Σου Κι, ζήτησε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, από το Σίδνεϊ, «να απελευθερωθούμε από τον φόβο» που στιγματίζει τους πάσχοντες από την ασθένεια αυτή.

«Η μάχη κατά των διακρίσεων είναι κατ’ επέκταση η μάχη μας για να απελευθερωθούμε από τον φόβο» δήλωσε η Σου Κι, πρέσβειρα του UNAIDS, του κοινού προγράμματος του ΟΗΕ για το AIDS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το απλό μου μήνυμα ως παγκόσμιας πρέσβειρας για την κατάργηση των διακρίσεων είναι ότι όλα ξεκινούν από το μυαλό και την καρδιά. Θα πρέπει να γίνονται λιγότεροι υπολογισμοί και να υπάρχει περισσότερη ζεστασιά, περισσότερη αγάπη, τρυφερότητα, συμπόνια» υπογράμμισε.

«Πρέπει να έχουμε διαφορές και να τις αναγνωρίζουμε, όμως αυτές οι διαφορές θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να γίνουμε πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι» πρόσθεσε η Σου Κι.

Η Σου Κι και ο διευθυντής του UNAIDS Μάικλ Σιντιμπέ παρουσίασαν στην Αυστραλία τη νέα εκστρατεία του οργανισμού κατά των διακρίσεων και των προκαταλήψεων εναντίον των ασθενών με AIDS. Η πρώτη παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση των διακρίσεων εναντίων των φορέων του ιού HIV θα είναι η 1η Μαρτίου 2014. Εξάλλου από τις 20 ως τις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μια παγκόσμια διάσκεψη για το AIDS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σιντιμπέ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποχώρηση της ασθένειας στην υποσαχάρια Αφρική, όπου πλέον οι ασθενείς έχουν καλύτερη πρόσβαση σε θεραπεία, όμως προειδοποίησε κατά «του στίγματος, της άρνησης και της τάσης να επαναπαυόμαστε».

«Αυτά κινδυνεύουν να έχουν επιπτώσεις στην επόμενη γενιά» σημείωσε ο ίδιος, την ώρα που κάποιες επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφυλάξεις) φαίνεται να επανακύπτουν σε κάποιες περιοχές, όπως στη Νότια Αφρική.

Το 2012, 35,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο -το 70% εκ των οποίων στην υποσαχάρια Αφρική- ζούσαν με τον ιό HIV, 2,3 εκατομμύρια νοσούσαν και 1,6 εκατομμύριο πέθαναν εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με τον ιό HIV, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του UNAIDS που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο. Το 2011 οι θάνατοι ήταν 1,8 εκατομμύρια, ενώ το 2005 είχαν φτάσει τα 2,3 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης