Νέος πρόεδρος της Αυστρίας αναδείχθηκε ο επικεφαλής των πρασίνων Βαν Ντερ Μπέλεν με ποσοστό 50,2% έναντι του 49,8% που έλαβε ο υπερεθνικιστής Νόρμπερτ Χόφερ, στις προεδρικές εκλογές. Σε απόλυτους αριθμούς ο Alexander Van der Bellen συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Norbert Hofer, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.
Οι συνολικά 750.000 επιστολικές ψήφοι που αντιστοιχούν περίπου στο 12% των ψηφοφόρων στα εκλογικά μητρώα της Αυστρίας, καθόρισαν το αποτέλεσμα.
Οι αυστριακές εκλογές της Κυριακής υπογράμμισαν επίσης τις έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ της τοπικής κοινωνίας
Οι δύο υποψήφιοι κονταροχτυπήθηκαν για το προεδρικό αξίωμα, με την ανησυχία στους δημοκρατικούς κόλπους της χώρας να περνάει τα αυστριακά σύνορα και να προκαλεί αγωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έβλεπαν με τρόμο την άνοδο της ακροδεξιάς.Ο 72χρονος Van der Bellen, καθηγητής οικονομικών, ήταν στο παρελθόν επικεφαλής των Πρασίνων. Ο ακροδεξιός Hofer του Κόμματος της Ελευθερίας (FPOe) αξιοποίησε τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα και τους φόβους για τον αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο.
Αν και ο πρόεδρος έχει επί το πλείστον θεσμικό ρόλο στην αυστριακή δημοκρατία, τα ποσοστά του Κόμματος της Ελευθερίας επικυρώνουν με πρωτοφανή τρόπο την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών,και αντιμεταναστευτικών δυνάμεων της άκρας δεξιάς σε πολλές χώρες της Ε.Ε., με σημαντικότερα παραδείγματα το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και το AfD στη Γερμανία.
Εκτός από την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς στην Ε.Ε., οι αυστριακές εκλογές της Κυριακής υπογράμμισαν επίσης τις έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ της τοπικής κοινωνίας. Ο Van der Bellen ήρθε πρώτος σε εννέα από τις δέκα μεγάλες αυστριακές πόλεις, ενώ ο Hofer κυριάρχησε στις αγροτικές περιοχές.
Ο Alexander Van der Bellen θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Heinz Fischer. Όπως αναφέρει το BBC, η προεδρία είναι σε μεγάλο βαθμό ένα εθιμοτυπικό αξίωμα αλλά ο πρόεδρος έχει την ισχύ να διαλύσει το Εθνικό Συμβούλιο, το πιο ισχυρό σώμα του κοινοβουλίου και έτσι να προκαλέσει εκλογές.