Την απόφαση να περιορίσουν τα φαινόμενα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ώστε η μέση θερμοκρασία του να φτάσει στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, πήραν οι ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων κρατών (G8) στο πλαίσιο της Συνόδου που διεξάγεται από σημερα στην L’ Aquila της κεντρικής Ιταλίας.

Σε σχετικό πόρισμα που εξέδωσε η G8 αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Αναγνωρίζουμε την ευρύτερη επιστημονική άποψη ότι η αύξηση στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 2 βαθμούς”.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα του πορίσματος αναφέρει: “Αυτή η παγκόσμια πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την παγκόσμια δράση. Γι’ αυτό πρέπει να επαναλάβουμε τη θέληση μας να μοιραστούμε με όλες τις χώρες τον στόχο της μείωσης κατά 50% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων μέχρι το 2050. Υποστηρίζουμε επίσης την μείωση των εκπομπών των αερίων στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 80% ή περισσότερο μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990 ή τα πρόσφατα έτη”.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας εξέφρασε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Fredrik Reinfeldt, που δήλωσε: “Η μεγάλη επιτυχία από την Σύνοδο της G8 μέχρι στιγμής είναι, ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν μπροστά και συμφώνησαν μαζί μας στον στόχο των 2 βαθμών. Αυτό βρίσκεται στο τελικό κείμενο”.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Gordon Brown: “Συμφωνήσαμε για πρώτη φορά ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από τους 2 βαθμούς. Αυτή είναι μία ιστορική συμφωνία”.

Πρώτα η οικονομία

Με καθυστέρηση 45 λεπτών ξεκίνησε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της G8 στην L’ Aquila, με γεύμα εργασίας, όπου οι συζητήσεις στράφηκαν αρχικά κυρίως στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα. Διαπιστώνουμε ενδείξεις σταθεροποίησης των οικονομιών μας και πιστεύουμε ότι η αντιστροφή της τάσης θα ενισχυθεί όταν τα μέτρα μας θα έχουν φτάσει στην πλήρη απόδοσή τους», αναφέρουν οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου στο σχέδιο της τελικής τους διακήρυξης.

«Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα μεμονωμένα και συλλογικά για να οδηγήσουμε την παγκόσμια οικονομία στο δρόμο μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης», προσθέτουν στο κείμενο, αποσπάσματα του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα διπλωματική πηγή.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας συζητούν επίσης για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Επί τάπητος το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τους ηγέτες της ομάδας των G8 και στο θέμα της ασφάλειας, όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy τόνισε ότι οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα επανεξετάσουν την υπόθεση του Ιράν στη σύνοδο της G20, στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Εκφράζουν όμως και την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην ισλαμική δημοκρατία μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Με την ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου καταδικάζουν επίσης τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, τις οποίες χαρακτηρίζουν κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Βοήθεια και στην Αφρική

Οι ηγέτες της G8 δεσμεύτηκαν σήμερα από την L’ Aquila να αυξηθεί η δημόσια βοήθεια για την ανάπτυξη υπέρ της Αφρικής.

Στο σχετικό απόσπασμα της διακύρηξης της G8 αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Υπογραμμίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις για αύξηση της βοήθειας που αναλάβαμε στο Γκλενίγκλς (…) Για την Αφρική, θα χρειαστεί κυρίως μαζί με άλλους δωρητές, να αυξήσουμε τη δημόσια βοήθεια στην ανάπτυξη κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από σήμερα και έως το 2010, σε σχέση με το 2004”.

Η G8 υπογράμμισε επίσης ότι “θα επεξεργαστεί μια πρόταση που αφορά τις αρχές και τις καλές πρακτικές της διεθνούς επένδυσης στην γεωργία”, λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές αγορές αγροτικής γης στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην Αφρική.

Μεγαλύτερη συμμετοχή από αύριο

Οι συνομιλίες των ηγετών της G8 θα διευρυνθούν αύριο και μεθαύριο με τη συμμετοχή των ηγετών της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, της Ινδίας, του Μεξικού, της Αυστραλίας, της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί επίσης οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama θα παραμείνει στην Ιταλία έως την Παρασκευή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί σήμερα στη Ρώμη και με τον Ιταλό πρόεδρο Giorgio Napolitano, πριν αναχωρήσει για την L’ Aquila. Επίσης, o Barack Obama θα επισκεφθεί και τον Πάπα. 

Ο Berlusconi πήρε την πρωτοβουλία να μεταφέρει τις εργασίες της συνόδου από την Σαρδηνία, που είχε αρχικά προγραμματιστεί, στην πόλη που ισοπεδώθηκε από τον ισχυρό σεισμό της 6ης Απριλίου προκαλώντας τον θάνατο 299 ανθρώπων, ως μια συμβολική κίνηση. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από νέο σεισμό, καθώς τα κτίρια της αστυνομικής βάσης, που θα φιλοξενήσει τους οκτώ ηγέτες, είναι αντι-σεισμικά.

Μάλιστα η Ιαπωνία, που μετέχει στη σύνοδο, ανακοίνωσε τη διάθεση βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμόπληκτους της περιοχής. Πάντως, οι μετέχοντες στη σύνοδο θα απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή σε περίπτωση που υπάρξει σεισμός μεγαλύτερος των 4 Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Hu Jintao, που βρισκόταν ήδη στην Ιταλία για τη σύνοδο, αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα του λόγω των συνεχιζόμενων αιματηρών ταραχών στην επαρχία Xinjiang μεταξύ των μουσουλμάνων Ουιγούρων και μελών της εθνότητας Χαν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι η σύνοδος θα υιοθετήσει 10 διακηρύξεις για την τρομοκρατία, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων κ.ά., ενώ θα υπάρξει επίσης και “μια πρωτοβουλία κατά της πείνας ” στον Τρίτο Κόσμο με τη διάθεση ενός κονδυλίου ύψους 10-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, σήμερα ο ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει ότι οι δεσμεύσεις των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, δεν έχουν τηρηθεί. Το 2001, στη Γένοβα, οι ισχυροί ηγέτες είχαν υποσχεθεί ότι θα ήταν σε θέση να αυξήσουν σημαντικά τις βοήθειες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, πράγμα που δεν έγινε.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσης το σημερινό άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», που αμφισβητεί τις συντονιστικές ικανότητες του Berlusconi, ως οικοδεσπότη του «G8».

«Η ασυγχώρητη έλλειψη προγραμματισμού εκ μέρους της χώρας που φιλοξενεί την διάσκεψη και η πολιτική αδυναμία πολλών εκ των ηγετών, που βρίσκονται στη L’ Aquila, αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο. 

(Πρώτη καταχώρηση: 08 Ιουλίου 2009, 10:06)