Τεταμένη είναι η κατάσταση στον Νίγηρα, αφότου στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία και διέλυσαν την κυβέρνηση. Επίσης, απήγαγαν τον πρόεδρο της χώρας, Μαμαντού Τάντζα, ο οποίος, με τις προσπάθειές του να παραμείνει στην εξουσία, προκάλεσε βαθιά πολιτική κρίση.

Οι στρατιωτικοί εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα του υπουργικού συμβουλίου, και απομάκρυναν τον πρόεδρο και ορισμένους υπουργούς, τους οποίους κρατούν σε στρατόπεδο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως άκουσαν πυροβολισμούς και είδαν καπνό να υψώνεται από την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
/bestof/!2010/190210/praksikopima.flv

Για ώρες παρέμενε ασαφές το τι έχει συμβεί, μέχρι που ο συνταγματάρχης Γκουκόγε Άμπντουλ Καρίμου, εκπρόσωπος των στρατιωτικών, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, για να ενημερώσει τον λαό του Νίγηρα σχετικά με το πραξικόπημα.

«Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (CSRD) αποφάσισε να καταργήσει το Σύνταγμα της έκτης δημοκρατίας και να διαλύσει όλους τους θεσμούς», τόνισε, διαβάζοντας την ανακοίνωση και έχοντας στο πλευρό του αρκετούς ένστολους.

«Ζητάμε από τον λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να παραμείνει ενωμένος, ακολουθώντας τα ιδανικά του CSRD, το οποίο θα μπορέσει να κάνει τον Νίγηρα παράδειγμα δημοκρατίας και καλής διακυβέρνησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Τάντζα αποφάσισε πέρυσι, αγνοώντας το Κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο, να επεκτείνει τη θητεία του και να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα μια ακόμα θητείας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον Νίγηρα, που είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο παραγωγής ουρανίου.

Κατά συνέπεια, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) διέγραψε τον Νίγηρα μετά την απόφαση του Τάντζα να επεκτείνει τη θητεία του, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον επεσήμανε χθες πως το πραξικόπημα είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με τις προσπάθειες του Τάντζα να παραμείνει στην εξουσία.

Διαβάστε επίσης:
Νίγηρας: Σύλληψη του προέδρου και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, 18 Φεβρουαρίου 2010, 22:41

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης