O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε από τη Βουδαπέστη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, την ελπίδα ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία θα τηρηθούν και από τις δύο πλευρές.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει πως το Κίεβο δεν θα εμποδίσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που είναι περικυκλωμένοι από τους αυτονομιστές στην πόλη Ντεμπάλτσεβε να καταθέσουν τα όπλα τους. Πρόσθεσε ότι ελπίζει επίσης οι αυτονομιστές αντάρτες να επιτρέψουν στις κυβερνητικές δυνάμεις να αποχωρήσουν με ασφάλεια από την περιοχή.

«Ελπίζω ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θα εμποδίσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους» και δεν θα τους προσάγουν στη δικαιοσύνη για την πράξη τους αυτή, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντεμπάλτσεβε μπορεί να εξηγηθεί και ήταν αναμενόμενο» δεδομένου ότι οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν σε μια στιγμή που οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές είχαν περικυκλώσει την πόλη και τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί.

«Σήμερα το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να άρουν τον αποκλεισμό» αυτής της ζώνης αλλά «η προσπάθειά τους απέτυχε», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν τόνισε ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας «δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα» και σημείωσε ότι έχει παρατηρήσει γενικά πως έχει περιοριστεί η στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Υπογράμμισε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ παρέχουν μια «ευκαιρία» για μια ειρηνική λύση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να συμφωνήσει η Ουκρανία να προχωρήσει σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να αποκεντρώσει την εξουσία σε ορισμένες περιφέρειές της.

Όπως υποστήριξε, η Ουκρανία εφοδιάζεται με όπλα από το εξωτερικό και η σύγκρουση δεν θα σταματήσει εάν το Κίεβο δεν αντιληφθεί ότι μπορεί να υπάρξει μόνο μια ειρηνική λύση στην κρίση.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, τόνισε ότι δεν επιτράπηκε στη χώρα του να προχωρήσει το σχέδιο αυτό και πλέον μια επιστροφή σε αυτό όπως ήταν αρχικά δεν μπορεί να γίνει.

Είπε όμως ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκτρέψει έναν νέο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, εφόσον υπάρξει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ίδιο θέμα, είπε ότι η Μόσχα δεν θα αρνηθεί τη συνεργασία με την Τουρκία για τον νέο υποθαλάσσιο αγωγό.