Δεν ήταν μία από τις συνηθισμένες ομιλίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην εναρκτήρια σύνοδο του Διεθνούς οικονομικού Φόρουμ (SPIEF) της Αγ. Πετρούπολης, με λεπτομερή ακρίβεια άγγιξε όλα τα καυτά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας, με κυρίαρχο στοιχείο της σχέσεις Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκαθάρισε πως -όπως πιστεύει- «η Δύση υποστήριξε το πραξικόπημα στην Ουκρανία για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του ΝΑΤΟ»«Ήδη μετά την λεγόμενη “Aραβική Άνοιξη” είχαν ήδη πλησιάσει στα σύνορά μας. Γιατί χρειαζόταν να υποστηρίξουν το πραξικόπημα στην Ουκρανία; Υφίσταται μία πολύπλοκη διεθνής πολιτική κατάσταση εκεί με την αντιπολίτευση να βρίσκεται στην εξουσία σήμερα και ενδεχομένως να διατηρήσει την εξουσία με δημοκρατική διαδικασία αν προκηρύξει εκλογές. Αλλά θα μπορούσαμε να συνεργασθούμε μαζί τους, όπως συνεργαζόμασταν προηγουμένως με τον (πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας) Γιανουκόβιτς» είπε επίσης ο πρόεδρος Πούτιν μιλώντας στην εναρκτήρια σύνοδο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

«Αντί γι΄ αυτό προτίμησαν να προχωρήσουν σε πραξικόπημα με θύματα προκαλώντας αιματοχυσία, εμφύλιο πόλεμο για να προσβάλουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας στα νοτιοανατολικά και την Κριμαία.
Γιατί όλα αυτά; Έτσι η Μόσχα έπρεπε να πάρει μέτρα για την προστασία δεδομένου τμήματος του πληθυσμού», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Για τον Ρώσο πρόεδρο «αυτές οι δράσεις υπαγορεύτηκαν από την αναγκαιότητα να δικαιολογηθεί η ύπαρξη του ΝΑΤΟ. «Χρειάζονταν έναν εξωτερικό εχθρό, έναν εξωτερικό αντίπαλο αλλιώς προς τι η χρησιμότητα του Οργανισμού; Δεν υπάρχει Σύμφωνο της Βαρσοβίας πλέον, ούτε Σοβιετική Ένωση-εναντίον ποίου είναι λοιπόν το ΝΑΤΟ;» αναρωτήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν συνεχίσουμε να δρούμε σ΄αυτό το πλαίσιο και τη λογική και να κλιμακώνουμε τις προσπάθειες να προσβάλουμε ο ένας τον άλλον, δεν απέχουμε από ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο». Και ο Ρώσος πρόεδρος κατέληξε: «Έχουμε μια εντελώς διαφορετική λογική, με στόχο τη συνεργασία και την προσπάθεια για συμβιβασμούς».

Στην μακρά συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ, που μεταδόθηκε ταυτόχρονα από το RT απαντώντας στο ερώτημα «ποια η γνώμη του για τους υποψήφιους που διεκδικούν την αμερικανική προεδρία ο Πούτιν εξήγησε την στάση του απέναντι «προφανώς στην μόνη υπερδύναμη»: «Η Αμερική είναι ένα μεγάλο κράτος. Το αποδεχόμαστε και επιθυμούμε και είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τις ΗΠΑ», είπε προσθέτοντας πως δεν έχει σημασία ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε μαζί του ή μαζί της». Υπαινίχθηκε όμως ότι η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ ίσως είναι προτιμότερη για τη Μόσχα. «Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως είναι έτοιμος να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, κάτι που καλωσορίζουμε», είπε ο Πούτιν.

Παρ΄όλο που είπε πως ένα τέτοιο ισχυρό κράτος είναι για το καλό του Κόσμου, ακόμη και για τη Ρωσία, επισήμανε ότι η τάση των ΗΠΑ είναι να αναμειγνύονται στις υποθέσεις άλλων κρατών.

«Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ. Αλλά δεν τους χρειαζόμαστε να αναμειγνύονται επανειλημμένα στις υποθέσεις μας, λέγοντάς μας πώς θα πρέπει να ζούμε και να καθοδηγεί την Ευρώπη τι είδους σχέσεις θα πρέπει να έχει μαζί μας».

Αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθείς τη Ρωσία ο Πούτιν είπε: «Τα αντίποινα είχαν μηδενικά αποτελέσματα για τις ΗΠΑ, αλλά οι Αμερικανοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους εταίρους τους γιατί θα πρέπει να υποφέρουν υιοθετώντας τα». Για να συμπληρώσει πως «παρ΄όλες αυτές τις δυσκολίες η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί τον εταίρο – κλειδί στο εμπόριο και την οικονομία». «Οι πρόσφατες επαφές μας που είχαμε με επιχειρηματίες από τη Γαλλία και τη Γερμανία, έδειξαν πως είναι πρόθυμοι για συνεργασία μαζί μας».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης