Τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιούνται σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Χάλιτς της Κωνσταντινούπολης.

Ήδη από χθες, Τρίτη, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μία ημέρα ιστορικής σημασίας για την Τουρκία, διότι μέσω της χώρας τους η Ρωσία θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Τουρκία καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του τουρκικού λαού, ενώ και στο μέλλον θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο και ευρωπαϊκές χώρες. Η σημερινή ημέρα θεωρείται επίσης σημαντική για τον Ερντογάν, καθώς ενισχύεται η σχέση του με τον Ρώσο ομόλογό του και μάλιστα σε μία περίοδο που ο ίδιος σχεδιάζει να κάνει, κατά τα λεγόμενά του, μεγάλα ανοίγματα στην ανατολική Μεσόγειο κι όχι μόνο.

Τα εγκαίνια του αγωγού γίνονται λίγα 24ωρα μετά την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη «για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ», όπως υποστηρίζει η τουρκική πλευρά.

Με τον TurkStream η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την πλεονεκτική γεωγραφική της θέση και να λειτουργήσει ως βασικός ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής. «Με τα εγκαίνια του TurkStream οι τροφοδοτούμενοι από τον Βορρά και την Ανατολή τουρκικοί αγωγοί θα γίνουν πλέον απολύτως απαραίτητοι για τις διεθνείς αγορές» διεμήνυε με περισσή αισιοδοξία ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Ντενμέζ.

Μετά τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα συζητήσουν μία σειρά από φλέγοντα ζητήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Υenisafak», στο τραπέζι των συζητήσεων θα «πέσουν» τα θέματα της Λιβύης και της Συρίας.

Σχετικά με τη Λιβύη, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις της κυβέρνησης Σάρατζ κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ. Στον αντίποδα, η Ρωσία στηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατάρχη.

Η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά τις κινήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη. Σύμφωνα με τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους, ο Τούρκος πρόεδρος θα διαβεβαιώσει τον Ρώσο ομόλογό του ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

 

Επίσης, Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Συρία. Στα τέλη Οκτωβρίου οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει στο τέλος των τουρκικών επιχειρήσεων στην πολύπαθη χώρα, ενώ η Μόσχα είχε δώσει τη συγκατάθεσή της και για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Βασικό θέμα μεταξύ των συζητήσεων θα είναι η κατάσταση στην Ιντλίμπ, την οποία συνεχίζουν να σφυροκοπούν από αέρος υποστηριζόμενα από τη Ρωσία στρατεύματα του Άσαντ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν τους τελευταίους μήνες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με κατεύθυνση τα τουρκικά σύνορα. Και σε αυτήν την περίπτωση τα συμφέροντα των δύο πλευρών είναι αντικρουόμενα.