Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στα τείχη του Κρεμλίνου, στην Κόκκινη Πλατεία, ότι η Κριμαία, η Αυτόνομη Δημοκρατία της Ουκρανίας, επιτέλους επιστρέφει εκεί όπου ανήκει. «Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επιστρέφουν στις… δικές τους ακτές, στη βάση τους, στη Ρωσία!», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε ένα πλήθος που φώναζε ρυθμικά «Ρωσία!» και «Πούτιν!» λίγη ώρα αφότου υπέγραψε ένα κείμενο με το οποίο η χερσόνησος αυτή της Μαύρης Θάλασσας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Σεβαστούπολη της Κριμαίας είναι η βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Πούτιν έκλεισε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία με το σύνθημα «Δόξα στη Ρωσία!».

Η Ρωσία επέκρινε έντονα σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και βουλευτών που συμμετείχαν στις προσπάθειες με σκοπό η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας της Ουκρανίας να αποσπαστεί από αυτήν και να γίνει τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα. Τυχόν «απόπειρες να παραδοθούν μαθήματα στη Ρωσία με τη γλώσσα της ισχύος, με τον εκφοβισμό Ρώσων πολιτών διαμέσου κυρώσεων, δεν θα οδηγήσουν πουθενά», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων δεν είναι δική μας επιλογή· όμως είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον μας δεν θα μείνει χωρίς την προσήκουσα απάντηση από τη ρωσική πλευρά», πρόσθεσε στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, οι νέες, φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν πίσω ορισμένες εκτάσεις τις οποίες κατέλαβαν «παρανόμως» οι Τάταροι της περιοχής, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χερσονήσου, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ. «Θα τους ζητήσουμε να απελευθερώσουν ένα τμήμα των εδαφών (που κατέχουν) γιατί το χρειαζόμαστε για τα κοινωνικά προγράμματά μας» είπε ο Τεμιργκάλιεφ στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Όπως υποστήριξε, πολλές εκτάσεις, κυρίως στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της χερσονήσου, έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Τατάρους.

Οι Τάταροι, η μουσουλμανική μειονότητα που αποτελεί το 12-15% του πληθυσμού της περιοχής, μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Το 1944 οι Τάταροι της Κριμαίας, χαρακτηρισμένοι ως συνεργάτες των Ναζί, εξορίστηκαν μαζικά στην κεντρική Ασία, κατ’ εντολή του Ιωσήφ Στάλιν. Τους δόθηκε η άδεια να επιστρέψουν στη χερσόνησο μετά το 1989. Σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταστάθηκαν σε εκτάσεις που δεν τους ανήκαν πλέον αφού μετά τον διωγμό τους είχαν δοθεί σε άλλους.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ/ Ria Novosti