Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στο θέμα των ορκών και φαλαινών μπελούγκα που βρίσκονται φυλακισμένες σε «καταφύγιο» θαλάσσιων θηλαστικών, είπε ότι σήμερα προγραμματίζεται να αφεθούν ελεύθερες δύο όρκες, αλλά η απελευθέρωση τους θα διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή διοργανώνεται η μεταφορά τους στην περιοχή των νήσων Σαντάρσκιχ όπου και τις είχαν αιχμαλωτίσει.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απελευθέρωση των θαλάσσιων θηλαστικών που βρίσκονται στο καταφύγιο στον κόλπο Σρέντναγια στο Πριμόριε έχει σχέση και με την μεγάλη αξία που έχουν τα θηλαστικά αυτά, είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της απευθείας επικοινωνίας του με τον ρωσικό λαό.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και γενικά είναι κατανοητό και γι’ αυτό τον λόγο δημιουργούνται προβλήματα. Μόνο οι όρκες, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, αξίζουν 100 εκατομμύρια δολάρια. Γι’ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι είναι παρά πολλοί και γι’ αυτό τον λόγο το πρόβλημα δεν λύνεται τόσο εύκολα. Εκεί όπου υπάρχουν πολλά λεφτά, πάντα δημιουργούνται προβλήματα με τις αποφάσεις» δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι η λύση του προβλήματος ξεκίνησε.

Στο μεταξύ η ρωσική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να απαγορευθεί η αλίευση ορκών για πολιτιστικούς και μορφωτικούς λόγους, αλλά θα επιτρέπεται μόνο για επιστημονικούς λόγους. Την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης κοινοποίησε κατά τη διάρκεια της απευθείας επικοινωνίας του ρώσου προέδρου με τον ρωσικό λαό ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση Αλεξέι Γκορντέγεφ.

Ο Γκορντέγεφ δήλωσε ότι η μετακίνηση των θαλάσσιων θηλαστικών από το καταφύγιο στο οποίο βρίσκονται θα διαρκέσει «περίπου τέσσερις μήνες», θα γίνει υπό τον έλεγχο του Επιστημονικού-ερευνητικού ινστιτούτου αλιευτικής οικονομίας και ωκεανογραφίας και οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να έχουν την επίβλεψη τους μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά τους.

Από το περασμένο καλοκαίρι στον κόλπο Σρέντναγια στην περιοχή του Πριμόριε βρίσκονται σε καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών 90 φάλαινες μπελούγκες και 11 όρκες, οι οποίες είχαν αλιευθεί για να πωληθούν στην Κίνα.

Ο περιορισμός τους σε συνθήκες ενός υποτυπώδους καταφυγίου θηλαστικών, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη φύλαξη τόσων θαλάσσιων θηλαστικών, όπως και οι αποκαλύψεις ότι τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά αλιεύθηκαν για να πωληθούν, είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Μεταξύ των ακτιβιστών για την προστασία των ζώων ήσαν η γνωστή ακτιβίστρια και ηθοποιός Πάμελα Άντερσον και ο αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Οι διεθνείς αυτές αντιδράσεις είχαν προκαλέσει την παρέμβαση του προέδρου Πούτιν, αλλά και την πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης να καλέσει στην Ρωσία τον γιο του διάσημου ωκεανολόγου Ζακ Κουστό, τον Ζαν Μισέλ Κουστό, ώστε να αναζητήσουν από κοινού λύσεις για την διάσωση των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ