Το υψηλό ποσοστό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που μολύνονται από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι «άνευ προηγουμένου» και εμποδίζει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ειδικότερα, περισσότεροι από 240 εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη μολύνθηκαν από την ασθένεια στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε ενώ περιέθαλπαν ασθενείς. Εξ αυτών περισσότεροι από 120 έχουν χάσει τη ζωή τους, τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Στις αιτίες για την υψηλή αναλογία μόλυνσης μεταξύ του ιατρικού προσωπικού περιλαμβάνονται η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού -δεν υπάρχουν ούτε καν γάντια και μάσκες προσώπου- και η εσφαλμένη χρήση του, πρόσθεσε.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και επαγγελματιών της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι υποχρεώνονται να εργάζονται στις πτέρυγες καραντίνας για περισσότερες ώρες απ’ ό,τι θεωρείται ασφαλές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, ο αριθμός των γιατρών ήταν χαμηλός στην περιοχή, όπου η αναλογία είναι 1,5 γιατρός για κάθε 100.000 ασθενείς, ενώ οι γιατροί είναι συγκεντρωμένοι στις αστικές περιοχές.
Αφότου ξέσπασε η επιδημία, μερικά νοσοκομεία και κλινικές υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η Αφρικανική Ένωση ανέλαβε σήμερα επείγουσα πρωτοβουλία για τη στρατολόγηση επιπλέον εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη από τα κράτη-μέλη της.
Η εφημερίδα «Φροντ Πέιτζ Άφρικα» του Κεϊπτάουν στη Νότια Αφρική γράφει πως η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ εξέδωσε οδηγία με την οποία ζητεί από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιστρέψουν στη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα.
Στους αξιωματούχους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λιβερία έχει απαγορευθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Η Λιβεριανή ηγέτης έδωσε οδηγία όποιος αξιωματούχος παραβιάσει τις διαταγές της να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του» αναφέρει η εφημερίδα.
Στο μεταξύ, η Ρουάντα και η Ουγκάντα έγιναν σήμερα οι τελευταίες αφρικανικές χώρες που περιόρισαν τα ταξίδια λόγω του Έμπολα.
Η Ρουάντα απαγορεύει την είσοδο ταξιδιωτών από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε -τις τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία- καθώς και οποιωνδήποτε ταξιδιωτών με θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη των 37,5 βαθμών, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Η Ουγκάντα δημιούργησε εγκαταστάσεις ελέγχου στα έξι κύρια σημεία συνοριακής διέλευσης της χώρας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αφού η τελευταία ανακοίνωσε πως 13 άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί από τον Έμπολα.