Η επιδημία του Έμπολα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αφρική ενδέχεται να πλήξει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σταματήσει τη διάδοση του ιού μέσα σε τρεις μήνες, ενώ τόνισε πως χρειάζεται 490 εκατ. δολάρια (371 εκατ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη επιδημία θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ εξέδωσε ένα στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση του ιού σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, για τις οποίες δήλωσε πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι ήδη δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο, που είναι 3.069. Σημειώνεται ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 1.552.

«Αυτός ο οδικός χάρτης στηρίζεται στην υπόθεση ότι σε πολλές περιοχές έντονης μετάδοσης ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι διπλάσιος μέχρι τετραπλάσιος απ’ αυτόν που αναφέρεται αυτήν τη στιγμή. Λαμβάνει υπ’ όψιν ότι τα κρούσματα της νόσου του ιού Έμπολα μπορεί να υπερβούν τις 20.000» ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός ανέφερε ακόμη πως μια «διαφορετική» επιδημία του Έμπολα, η οποία δεν συνδέεται με την τρέχουσα στη Δυτική Αφρική, επισημάνθηκε στις 24 Αυγούστου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο, τα δεδομένα από τη χώρα αυτή δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΠΟΥ.

«Πάνω από το 40% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σημειώθηκε» στη διάρκεια των 21 τελευταίων ημερών και επικεντρώνεται σε μερικές τοποθεσίες, προσθέτει.

Η ασθένεια έχει μέσο ποσοστό θνησιμότητας 52%, το οποίο ποικίλλει από 42% στη Σιέρα Λεόνε έως 65% στη Γουινέα.

Ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται σε «σημαντικό αριθμό κοινοτήτων», επιδεινώνοντας τις εύθραυστες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν εκεί και έχει ήδη σκοτώσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό εργαζομένων στην υγεία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ένα ευρύτερο σχέδιο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη