Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι οι πιθανές συνέπειες είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» λόγω της μεταδοτικότητας του ιού.
[Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.
Σημειώνεται ότι στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης τέθηκε και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που πιθανώς να προκύψουν από το ξέσπασμα του ιού.
Όπως επεσήμανε σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου ο διευθυντής του CDC δρ Τόμας Φρίντεν περισσότερα από 200 μέλη της υπηρεσίας εργάζονται στην Ατλάντα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα σταλούν περισσότεροι από 50 ειδικοί στη δυτική Αφρική, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Επιπλέον, ο βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να θέσει νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας λέγοντας πως «τώρα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να επιτρέψουμε τις πειραματικές θεραπείες στην Αφρική. Μέχρι που χορηγήθηκε ένα φάρμακο, το οποίο ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, το ZMapp, σε δύο Αμερικανούς-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν μιλούσαμε παρά μόνο για μέτρα πρόληψης (της ασθένειας) και όχι για προϊόντα σε εξέλιξη».
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών για να εξετάσουν θέματα ηθικής που προκύπτουν από τη χρήση του πειραματικού φαρμάκου ZMapp, αφού του το ζήτησαν τρεις αναγνωρισμένοι διεθνώς επιστήμονες, ο Πιοτ, ο Ντέιβιντ Χέιμαν και ο Τζέρεμι Φάραρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Η επιδημία αυτή θα κρατήσει αναμφίβολα πολλούς μήνες. Εάν συνέβαινε στην Ευρώπη, η συζήτηση για τη χρήση, για λόγους “ευσπλαχνίας”, φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί θα είχε ήδη ξεκινήσει», υπογράμμισε ο Πιοτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΠΟΥ, οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική ανέρχονται στους 932, καθώς άλλοι 45 ασθενείς πέθαναν στο διάστημα από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου.
Ο αριθμός των ύποπτων, πιθανών ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 108, φτάνοντας συνολικά τα 1.711.
Τα περισσότερα από αυτά τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Λιβερία, ενώ αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νιγηρία, από τα 4 στα 9, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασθενή ο οποίος απεβίωσε στα τέλη Ιουλίου.
Διαβάστε επόσης: Επίπεδο κινδύνου 1
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014, 17:30