Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα 150 λεπτά έντονης άσκησης, η οποία είναι ακόμα πιο σημαντική για τη σωματική και ψυχική τους υγεία στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοινώνοντας τις νέες οδηγίες του για τη σωματική άσκηση.
«Αν δεν παραμείνουμε ενεργοί, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη πανδημία κακής υγείας, το αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής» τόνισε ο Ρούντιγκερ Κρεχ, υπεύθυνος για την προώθηση της υγείας στον ΠΟΥ.
Η πανδημία και το lockdown περιόρισαν τις μετακινήσεις και ενθάρρυναν την καθιστική ζωή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, όμως το lockdown, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, το κλείσιμο γυμναστηρίων και χώρων άθλησης ώθησαν πολλούς ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους και τους ανάγκασαν να διακόψουν τις τακτικές τους αθλητικές δραστηριότητες.
Ακόμη και πριν την πανδημία Covid-19 οι άνθρωποι δεν κινούνταν αρκετά, υπογράμμισε ο ΠΟΥ.
«Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση καρδιαγγειακών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου, αλλά μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, περιορίζει τη νοητική κατάπτωση -περιλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ- και βελτιώνει τη μνήμη» τόνισε ο Κρεχ.
Ο ΠΟΥ συνέστησε όλα τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν κατά μέσο όρο καθημερινά μία ώρα σωματικής άσκησης και να περιορίσουν τις ώρες που περνούν μπροστά από τις οθόνες.
Και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών πρέπει να αναπληρώνουν την καθιστική ζωή με σωματική δραστηριότητα ώστε να αποφεύγουν τις ασθένειες και να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους, τόνισε ο ΠΟΥ εγκαινιάζοντας την εκστρατεία «Κάθε κίνηση μετρά» (Every move counts).
Ωστόσο ένας στους τέσσερις ενήλικες και τέσσερις στους πέντε εφήβους δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, ποδηλασία, ενασχόληση με την κηπουρική ή ακόμα και καθάρισμα του σπιτιού, επισήμανε ο ΠΟΥ.
Τέσσερα με πέντε εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί κάθε χρόνο, αν οι άνθρωποι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, εξήγησε. «Το να είμαστε ενεργητικοί καθημερινά είναι καλό όχι μόνο για το σώμα μας, αλλά και για την ψυχική μας υγεία» διευκρίνισε η Φιόνα Μπουλ, επικεφαλής της υπηρεσίας σωματικής άσκησης του ΠΟΥ.
«Πάρτε τηλέφωνο έναν φίλο σας και κάντε διαδικτυακά μαθήματα μαζί, βοηθήστε τα μέλη της οικογένειάς σας, κάντε το μαζί σαν οικογένεια. Και όταν μπορείτε, βγείτε έξω» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον «150 με 300 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή τουλάχιστον 75 με 150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης ή έναν συνδυασμό των δύο κάθε εβδομάδα για να έχουν ουσιαστικά οφέλη». Και κυρίως δεν θα πρέπει να ξεχνούν την ενδυνάμωση των μυών δύο φορές την εβδομάδα.
Για τα παιδιά και τους εφήβους συνιστά «τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως μέτριας άσκησης (…) όλη την εβδομάδα». Οι έγκυες γυναίκες και οι λεχώνες θα πρέπει να έχουν μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα για 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα. Αυτό έχει οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, σύμφωνα με τη Χουάνα Βίλουμσεν, αξιωματούχο του ΠΟΥ. «Για παράδειγμα, μειώνονται κατά 30% οι πιθανότητες μία έγκυος να εμφανίσει διαβήτη αν παραμένει δραστήρια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης» εξήγησε.
Οι ενήλικες άνω των 65 ετών θα πρέπει να ενισχύσουν το μυϊκό τους σύστημα και να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες που βελτιώνουν τον συντονισμό και την ισορροπία τους ώστε να αποφεύγουν τις πτώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ