Στο Σουδάν, τα δύο τρίτα των δομών υγείας στις περιοχές που πλήττονται από την ένοπλη σύρραξη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία καθώς μαίνονται επιδημίες ιλαράς, ελονοσίας και δάγκειου πυρετού.
«Δύο μήνες βίας έπληξαν σκληρά τις υπηρεσίες υγείας», συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
«Περίπου τα δύο τρίτα των δομών υγείας στις εμπόλεμες ζώνες έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας», διευκρίνισε.
Και αυτό την ώρα που 11 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται υγειονομική βοήθεια.
Οι επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον δομών υγείας, αποθηκών φαρμάκων, ασθενοφόρων και του υγειονομικού προσωπικού εμποδίζουν ασθενείς και το προσωπικό να φθάσουν σε νοσοκομεία», επισήμανε ο Δρ. Τέντρος.
Απόλυτα απαραίτητες υπηρεσίες δεν παρέχονται — δεν λειτουργούν τμήματα επειγόντων, παιδιατρικές κλινικές, υπηρεσίες για υποσιτισμένους και ανθρώπους με μη μεταδοτικές ασθένειες.
Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 46 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς.
Από τη 15η Απριλίου, οι σφοδρές εχθροπραξίες ανάμεσα στον στρατό και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο υπολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, κι έχουν μετατρέψει πάνω από 2,5 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Κατά τον επικεφαλής του ΠΟΥ, «εγείρονται σημαντικά προβλήματα για τον αγώνα εναντίον των επιδημιών ιλαράς, ελονοσίας και δάγκειου [πυρετού] που μαίνονται στο Σουδάν».
Και, υπενθύμισε, «ο κίνδυνος επιδημιών το δίχως άλλο θα αυξηθεί με την περίοδο των βροχών, τον περιορισμό της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, τις μετακινήσεις πληθυσμού και τον περιορισμό της δυνατότητας εντοπισμού επιδημιών όσο νωρίς απαιτείται».
Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ απηύθυνε νέα έκκληση να συγκεντρωθούν κεφάλαια 150 εκατ. δολαρίων για να υπάρξει ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων που πλήττονται από τον πόλεμο στο Σουδάν και αυτών που έχουν προσφύγει σε γειτονικά κράτη.
«Ανησυχώ πολύ για την υγεία και την ευημερία του πληθυσμού του Σουδάν και ο ΠΟΥ μελετά όλες τις δυνατότητες για να του προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται. Αλλά δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι», επέμεινε ο Δρ. Τέντρος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει.