Γράφει η Γιάννα Μυράτ
Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επίθεση από το Ιράν, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για την ίσως πιο κρίσιμη γραμμή άμυνάς του. Τον αραβικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που βοήθησε στην αποτροπή της τελευταίας ιρανικής επίθεσης.
Η πάλαι ποτέ μυστική συμμαχία, στην οποία συμμετείχαν η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, βγήκε σε κοινή θέα τη νύχτα της 13ης Απριλίου, όταν βοήθησε το Ισραήλ να αναχαιτίσει το 99% περισσότερων από 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν — το πρώτο άμεσο χτύπημα του είδους της από την Τεχεράνη μετά από δεκαετίες σκιώδεις πολέμους με το εβραϊκό κράτος.
Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ εξήρε τη συνεργασία εκείνη την εποχή, καθώς άνοιξε το δρόμο για «νέες ευκαιρίες συνεργασίας στη Μέση Ανατολή». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι έστειλε «ένα ισχυρό μήνυμα για το πού βρίσκεται το Ισραήλ στην περιοχή έναντι του Ιράν».
Τέσσερις μήνες αργότερα, με το Ιράν να δεσμεύεται να απαντήσει σθεναρά στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην αυλή του, το Ισραήλ είναι πιο απομονωμένο σε περιφερειακό επίπεδο, κάτι που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές θα μπορούσε να κάνει τη χώρα πιο ευάλωτη. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι, ακόμη και με την αμερικανική υποστήριξη, τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πλήρως μια τεράστια συντονισμένη επίθεση.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να συναινέσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και τις εκκλήσεις των δικών του στρατιωτικών αρχηγών. Η δολοφονία του Χανίγιε – του κύριου διαπραγματευτή της Χαμάς – εξόργισε Αμερικανούς αξιωματούχους και Άραβες ηγέτες, οι οποίοι πίστευαν ότι οι συνομιλίες βρίσκονταν σε κρίσιμο στάδιο. Ενώ το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τον ρόλο του στη δολοφονία, αξιωματούχοι είπαν στις ΗΠΑ αμέσως μετά ότι ήταν υπεύθυνο.
Ακόμη και τον Απρίλιο, οι αραβικές χώρες υποβάθμισαν τον ρόλο τους στην αποτροπή της ιρανικής επίθεσης, επιφυλακτικές για αντίποινα από την Τεχεράνη και μη θέλοντας να θεωρηθούν ως υποστηρικτές του Ισραήλ σε μια εποχή εκτεταμένης δημόσιας οργής για τις ανθρώπινες απώλειες του πολέμου στη Γάζα. Αυτές οι ανησυχίες είναι ακόμη πιο έντονες τώρα, και τα αραβικά κράτη προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν δημόσια από οποιαδήποτε ανάμειξη στον επόμενο γύρο βίας.
Η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν ο εναέριος χώρος τους να μετατραπεί σε ζώνη μάχης. Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι δεν θα «συμμετάσχει σε έναν στρατιωτικό άξονα που θα συμμετείχε στην απόκρουση» μιας ιρανικής επίθεσης.
Τέτοιες δημόσιες δηλώσεις είναι «πολύ ανησυχητικές», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό πολιτικό που βοήθησε στην οικοδόμηση του περιφερειακού συνασπισμού, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα ασφάλειας. Ενώ τα αραβικά κράτη που βρίσκονται σε βεληνεκές πυραύλων θέλουν το Ιράν να περιοριστεί, είπε, οι δεσμοί που τα συνδέουν με το Ισραήλ είναι ευαίσθητοι και έχουν δοκιμαστεί μόνο μία φορά στο παρελθόν σε μεγάλη κλίμακα.
Αντιμετωπίζοντας την προοπτική ενός ολοκληρωτικού πολέμου, «το Ισραήλ λειτουργεί αρκετά μόνο του», αναγνώρισε. «Εργαζόμαστε πραγματικά, πολύ σκληρά, με έντονη διπλωματία, να προσπαθήσουμε να αποφύγει μια κλιμάκωση», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ενώ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «διέταξε πρόσθετους στρατιωτικούς πόρους στην περιοχή για να βεβαιωθεί ότι, σε περίπτωση επίθεσης στο Ισραήλ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να το υπερασπιστούν».
Η επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, που ξεκίνησε μετά από ένα ισραηλινό χτύπημα κοντά σε μια διπλωματική εγκατάσταση στη Δαμασκό, ήταν καλά ενορχηστρωμένη, δίνοντας στο Ισραήλ και τους συμμάχους του πολύτιμο χρόνο για προετοιμασία. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επίθεση αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι πιο ξαφνική, μεγαλύτερη σε κλίμακα και ισχυρότερη – πιθανώς να διαρκέσει αρκετές ημέρες αντί για αρκετές ώρες. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα συντονισμένη από πολλαπλές κατευθύνσεις, με συμμετοχή Ιρανών πληρεξουσίων στο Ιράκ, την Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο.
Τους τελευταίους 10 μήνες, οι μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλών πτήσεων με εκρηκτικά για να χτυπήσουν στρατιωτικές τοποθεσίες και ιδιωτικές κατοικίες στο Ισραήλ – ξεφεύγοντας από τα περίφημα συστήματα εναέριας άμυνας της χώρας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν και να αναχαιτίζουν πιο παραδοσιακούς πυραύλους που πετούν σε μεγαλύτερα ύψη και κατά μήκος γραμμικών διαδρομών πτήσης. Τέτοια drones θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο εάν απελευθερωθούν σε μεγάλους αριθμούς, λένε οι ειδικοί στα όπλα.
«Η απάντησή μας έρχεται και θα είναι ισχυρή και αποτελεσματική», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ομιλία του την Τετάρτη.
Η ομάδα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά μεγαλύτερου βεληνεκούς που ισχυρίζεται ότι κατέχει αλλά δεν έχει παρουσιάσει ποτέ δημόσια. Η απόκρουση ενός τέτοιου μπαράζ θα είχε πιθανότατα υψηλό τίμημα για το Ισραήλ: Οι αναχαιτίσεις του Iron Dome κοστίζουν περίπου 30.000 δολάρια ανά αναχαίτιση. Το Arrow 3, σχεδιασμένο για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, θέλει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια ανά διακοπή.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει την επίθεση, δυνητικά πυροβολώντας προς το Τελ Αβίβ και χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους, σύμφωνα με τον Γιοέλ Γκουζάνσκι, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ που είναι τώρα ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ.
Το χειρότερο σενάριο, είπε, θα ήταν μια πολυμέτωπη επίθεση από άλλους ιρανούς πληρεξούσιους που αποσκοπούν στην «αμφισβήτηση των ορίων των συστημάτων του Ισραήλ… ».
Ο Γκουζάνσκι είπε ότι το Ισραήλ έχει ενημερώσει τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι το χτύπημα σε κέντρα αμάχου πληθυσμού θα ήταν μια κόκκινη γραμμή και θα προκαλούσε μια σθεναρή απάντηση.
Το Ισραήλ μπορεί επίσης να εξετάσει μια προληπτική επίθεση εναντίον του Ιράν, εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια επίθεση είναι επικείμενη, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση του Νετανιάχου με τους αρχηγούς άμυνας του. «Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε καταφέρει ακόμα, αλλά το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη», είπε ο ανώτερος Ισραηλινός πολιτικός.
Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, βρέθηκε στο Ισραήλ για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τον στρατιωτικό συντονισμό. Τα πρόσφατα αναπτυγμένα μέσα των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μια μοίρα F-22 Raptors, ναυτικά καταδρομικά και αντιτορπιλικά και το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα συνοδευτικά πλοία του, που κατευθύνονται προς τη Μέση Ανατολή για να αντικαταστήσουν μια άλλη ομάδα κρούσης αερομεταφορέα που θα αναχωρήσει από την περιοχή.
«Οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο απασχολημένες από ό,τι τον Απρίλιο, αλλά συνειδητοποιούν επίσης ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα επηρεάσει την οικονομία και είναι προς το συμφέρον τους να σταματήσουν την κλιμάκωση», δήλωσε ο Ισραήλ Ζιβ, ένας απόστρατος στρατηγός που υπηρέτησε ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ.
Ωστόσο, προέτρεψε τους Ισραηλινούς ηγέτες να μην θεωρούν δεδομένη την αμερικανική υποστήριξη: «Εδώ, νομίζω ότι το Ισραήλ μπορεί να κάνει ένα λάθος, πηγαίνοντας σε έναν περιφερειακό πόλεμο με την υπόθεση ότι τα προτερήματά του θα είναι πάντα εκεί».
Προέβλεψε επίσης ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να διατηρήσει ενωμένο τον περιφερειακό του συνασπισμό, «αφού δεν είναι όλοι έτοιμοι να συνεργαστούν με τον Νετανιάχου».
Ο Αμπντουλάχ Αλ-Τζουνάιντ, πολιτικός αναλυτής στο Μπαχρέιν, είπε ότι τα κράτη του Περσικού Κόλπου εξακολουθούν να επενδύουν στη συνεργασία με το Ισραήλ για τον περιορισμό του Ιράν, αλλά ότι η συμμαχία θα απαιτούσε πρόοδο προς μια λύση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων – την οποία ο Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του αρνήθηκαν να εξετάσουν. Η αδιαλλαξία τους έχει σταματήσει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ προσπάθειες για την επέκταση των συμφωνιών ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
Η τρέχουσα περιφερειακή σύγκρουση «ενισχύει τα εξτρεμιστικά μοντέλα που εκπροσωπεί το Ιράν», είπε ο Τζουνάιντ, κάτι που «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
«Τώρα πρέπει να σκάψουμε βαθύτερα και να ανακαλύψουμε ένα Middle East 2.0», είπε. «Η εναλλακτική δεν είναι βιώσιμη».
Με πληροφορίες από Washington Post