Ο Ερντογάν αναφέρεται συνεχώς σε Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, αλλά, σύμφωνα με φήμες, υπάρχουν και Σύροι μισθοφόροι από την Αφρίν. Τους υποσχέθηκε ακόμα και την τουρκική υπηκοότητα μετά το τέλος της αποστολής τους.

Στο ερώτημα πόσοι Τούρκοι και Σύροι στρατιώτες είναι στη Λιβύη δεν υπάρχει αξιόπιστη απάντηση παρά μόνο εκτιμήσεις. Πάντως, αν κάνει κανείς μια επισκόπηση των γεγονότων τις τελευταίες εβδομάδες, θα διαπιστώσει ότι δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην απόφαση αποστολής Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη ως απότοκο της συμφωνίας τον περασμένο Νοέμβριο για στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Σαράτζ. Πρώτο βήμα ήταν η αποστολή 35 Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μισθοφόροι από την Αφρίν

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώνει την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μη με ρωτάτε, παρακαλώ, λεπτομέρειες» δήλωσε ο Ομέκ Τσέλικ, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν θα ήταν ορθό να αναφέρω αριθμούς και τμήματα της στρατιωτικής δύναμης. Αφενός για να μη θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των στρατιωτών μας, και αφετέρου λόγω της αποτελεσματικότητας των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει εκεί. Δεν είμαστε στη Λιβύη για επιχειρηματικές δραστηριότητες με τις διάφορες πλευρές. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα εκπαιδεύσουν μονάδες της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης».

Βέβαια στο διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους φωτογραφίες και βίντεο από μισθοφόρους μαχητές καθ΄οδόν προς τη Λιβύη ή να φτάνουν στη χώρα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα το Λονδίνο, οι μισθοφόροι προέρχονται μεταξύ άλλων από την πόλη Αφρίν, νοτιοδυτικά της Συρίας. Πρόκειται για περιοχή που ελέγχουν τουρκικές δυνάμεις ή συμμαχικές τους ομάδες. Λέγεται μάλιστα ότι ορισμένοι εξ αυτών είναι ακραιφνείς ισλαμιστές. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, υπάρχουν άλλοι 1.700 μισθοφόροι που βρίσκονται στην Τουρκία αυτήν την περίοδο για εκπαίδευση.

Με «έπαθλο» την τουρκική υπηκοότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με φήμες, ο μισθός των μισθοφόρων είναι 2.000 ευρώ.

Ωστόσο, πριν αναχωρήσει τις προάλλες για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε αναφορά μόνο σε τουρκικές δυνάμεις εκπαίδευσης και συντονισμού με τις μάχιμες λιβυκές δυνάμεις. «Η Τουρκία, είτε επί τόπου, είτε διά μέσου της διπλωματίας, αποτελεί το κλειδί για την ειρήνη στη Λιβύη» ανέφερε ο Tούρκος πρόεδρος. «Μετά την έκκληση στις 8 Ιανουαρίου για κατάπαυση του πυρός που κάναμε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Πούτιν, έχει επιστρέψει η ηρεμία. Αυτές οι προσπάθειες άνοιξαν τον δρόμο για τη Διάσκεψη του Βερολίνου». 

Ούτε λόγος για Σύρους μισθοφόρους με μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ, αν και τέτοιες φήμες κυκλοφορούν από καιρό. Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι τα χρήματα προέρχονται από την Τουρκία, άλλοι από τις ένοπλες δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Υπάρχουν επίσης φήμες ότι η Τουρκία τούς υποσχέθηκε την τουρκική υπηκοότητα όταν ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Εκτός από τις επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα, υπάρχουν πολλοί και μέσα στη χώρα που βλέπουν επικριτικά τη στάση της Τουρκίας στη λιβυκή κρίση. Όπως ο Tούρκος δημοσιογράφος Χακάν Ακσάι, ο οποίος υποστηρίζει: «Η Τουρκία, αντί να κάνει στροφή στην εξωτερική πολιτική ή να στραφεί σε άλλα μέτρα διά της διπλωματικής οδού, βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και κάνει ριψοκίνδυνα βήματα. Η Λιβύη ανήκει ανάμεσα σε αυτά. Πρόκειται για λάθος απόφαση, η οποία θα προκαλέσει στην Άγκυρα μεγάλους πονοκεφάλους».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης