Το προσφυγικό και η αντιμετώπισή του είναι το θέμα που κυριαρχεί εδώ και μήνες στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία. Ένα ζήτημα με διάφορες εκφάνσεις και απόψεις. Απόψεις που διατυπώνονται μέσω της γλώσσας και που καμιά φορά σοκάρουν: Μίσος, κακία, περιφρόνηση εναντίον των προσφύγων στη Γερμανία εκφράζονται κατά κόρον στα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει συνηθίσει πλέον τις διαμαρτυρίες για τη γραμμή που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα. Κατά την άφιξή της στο Neubrandenburg, στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου, όπου έγινε το Σάββατο που πέρασε το κομματικό συνέδριο του τοπικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, αποδοκιμάστηκε από περίπου 200 υποστηρικτές του δεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ίδια πολιτική, νέα ρητορική Μέρκελ

Ωστόσο, στην ομιλία της το Σάββατο έγινε αισθητή αλλαγή ύφους. Όπως υπογράμμισε, απευθυνόμενη στους πρόσφυγες που γίνονται σήμερα δεκτοί στη Γερμανία, για το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών η παραμονή στη χώρα θα έχει ημερομηνία λήξης.

Όπως τόνισε, «σχεδόν ουδείς από όσους έρχονται σε εμάς θα αποκτήσει αξίωση χορήγησης ασύλου». Και διευκρίνισε ότι οι πρόσφυγες αποκτούν άδεια παραμονής στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, με διάρκεια τριών ετών.

Σύμφωνα με τον Ούβε Κάρστεν Χάιε, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio πιστεύει πως υπάρχει μια υπερβολή γύρω από το ισλαμοφοβικό ζήτημα και ένας λόγος είναι ο τρόπος κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης των γεγονότων που συμβαίνουν σε διάφορες ισλαμικές χώρες. Κατά την άποψή του συχνά δίνεται η εντύπωση ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας συμβαίνουν δίπλα μας, ενώ στην πραγματικότητα είναι 2.000 χλμ. μακριά.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστεύει πως υπάρχει ένας διάχυτος φόβος και υστερία όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε πιο ανοιχτές κοινωνίες, όπως είναι οι σκανδιναβικές. Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει απαντά:

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό κατ’ αρχάς να πέσουν οι τόνοι. Και πρώτα απ’ όλα στα μίντια. Να γράφεις και να σκέφτεσαι πριν ξεκινήσεις μια συζήτηση. Για παράδειγμα, τι ήταν αυτό που άλλαξε τα τελευταία 25 χρόνια από τότε που έπαψαν να υπάρχουν οι δύο πόλοι: η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, τι άλλαξε από τότε στον κόσμο».

Πληροφορίες από την Deutsche Welle