Η διεθνής εντύπωση για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον εξελίχθηκε, καθώς οι «τίτλοι» που του αποδίδονταν σταδιακά άλλαζαν, από «απλός εκκεντρικός δήμαρχος», σε «αμφιλεγόμενος, γκαφατζής και ελευθερόστομος υπουργός Εξωτερικών», σε σύμβολο του Brexit.

Από την εποχή που ήταν δήμαρχος του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2012, κατόπιν ως υπουργός Εξωτερικών της Τερέζα Μέι, ο Τζόνσον είναι από τους πιο γνωστούς Βρετανούς πολιτικούς όχι μόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ -με πρώτο ένθερμο υποστηρικτή του τον πρόεδρο Τραμπ- αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εκλογή του την Τρίτη έγινε αμέσως δεκτή από αναρίθμητα tweets από παγκόσμιους ηγέτες – από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι θα γίνει «σπουδαίος πρωθυπουργός», έως τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Juri Ratas.

Τώρα που πλέον παρέλαβε τα κλειδιά για την πρωθυπουργική κατοικία στο Νο 10 της Downing Street, ας δούμε τι γράφεται στα διεθνή Μέσα για τις προοπτικές του πρωθυπουργού Τζόνσον:

Στις ΗΠΑ

Τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στις ημέρες και τις εβδομάδες που κατέληξαν στο αποτέλεσμα των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος των Tory, περιέγραφαν με λεπτομέρειες το προφίλ του Τζόνσον. Σχολιαστές έδιναν τον χαρακτηρισμό με όρους στενογραφίας ως «βρετανικό ατού».

Το περιοδικό «New Yorker,» το οποίο από καιρό επιδίδεται σε δριμεία κριτική για τον Tραμπ, έγραψε ότι «το κύριο ταλέντο» του Τζόνσον ήταν να «κάνει τα ψέματα να ακούγονται διασκεδαστικά».

Οι «New York Times», στο προφίλ που δημοσίευσαν, έγραφαν: «Στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός, ο κ. Τζόνσον έχει προσαρμόσει τις παλιές του συνήθειες – τη θεατρική παρουσία, τους παράξενους μορφασμούς και την ένθερμη υποστήριξη του Brexit. Αποφεύγοντας πάντως τις δύσκολες συνθήκες, προσπαθώντας με ευελιξία να ξεφύγει από κάποιες από τις περιπλοκές του Brexit».

O Patrick Cockburn στο counterpunch.org έγραψε:

Είναι η άνοδος του Μπόρις Τζόνσον ως ο επόμενος πρωθυπουργός προϊόν μαλακού πραξικοπήματος;

Τα χρόνια Thatcher-Reagan τη δεκαετία του ’80 ήταν ένα παράδειγμα αυτής της διασταυρούμενης λοίμωξης και συνέβη ξανά το 2016, όταν το βρετανικό εκλογικό σώμα ψήφισε στεγνά για το Brexit και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι (αν και όχι με πλειοψηφία) επέλεξαν τον Tραμπ ως πρόεδρο.

Το περιοδικό «Atlantic» τον αποκάλεσε «ούτε κλόουν ούτε απατεώνα, αλλά πολύπλοκο άτομο που έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα του από διάφορους παράγοντες».

«Είναι έτοιμος να εισέλθει σε έναν κόσμο στον οποίο μιλάμε ελάχιστα ελληνικά … Σε αυτόν τον κόσμο, των Tραμπ, Σι, Mέρκελ και Μακρόν, ο Τζόνσον δεν μπορεί να είναι διεθνώς στην κορυφή» γράφει το περιοδικό.

Στη «Washington Post» σε ένα κομμάτι που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τη νίκη του Τζόνσον, η αρθρογράφος Anne Applebaum έγραψε:

«Γεγονός είναι ότι οι Tory δεν επέλεξαν τον Τζόνσον παρά το γεγονός ότι είναι εφευρέτης περίπλοκων και αναληθών ιστοριών σχετικά με την αλίευση ρέγγας, των προφυλακτικών με γεύση γαρίδας και πολλών άλλων κοκτέιλ. Τον έχουν επιλέξει επειδή είναι εφευρέτης περίπλοκων και αναληθών ιστοριών. Είτε είναι φαντασία είτε γεγονός, τώρα θα πρέπει να τον ακούσουν».

Στη Γερμανία

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει γνωρίσει και την καλύτερη υποδοχή από τον γερμανικό Τύπο.

Η Γερμανία ήταν συχνά στόχος του περιφρονητικού ύφους του Τζόνσον – κάποτε έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της Ε.Ε. και των στόχων του Χίτλερ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble κάποτε προσφέρθηκε να στείλει στον Τζόνσον – κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπ. Εξωτερικών – αντίγραφο της Συνθήκης της Λισαβόνας και να του διδάξει τους κανόνες της Ε.Ε.

Ίσως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Τζόνσον έλαβε μια παγωμένη – και κάπως δύσπιστη – υποδοχή στα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό «Der Spiegel» απεικονίζει τον Τζόνσον, ο οποίος πάντα υπερηφανεύεται για την εικόνα του με το χαρακτηριστικό γραφικό του αμερικανικού περιοδικού κόμικ «Mad».

Το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού γρονθοκοπεί: «Τρελός στην Αγγλία», και τον επικρίνει ως τον άνθρωπο που υποδαυλίζει τους Βρετανούς ενάντια στην Ευρώπη.

«Ο άνθρωπος ονειρεύεται να μπορεί να περπατήσει πάνω στο νερό. Αλλά τώρα θέλει να γίνει πρωθυπουργός» γράφει το περιοδικό.

Ένα άλλο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, το Stern, έχει τίτλο: «Τι; Τι συμβαίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο;».

Στη Γαλλία

Ούτε στη Γαλλία έχουν την καλύτερη εντύπωση για τον άνθρωπο που κάποτε φαινόταν να αποκαλεί «σβουνιές» όσους είχαν αρνητική θέση για το Brexit. Ακόμη και το 2012, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι επικεντρώνονταν στην κακή γνώση των πολιτικών λεπτομερειών και στην έλλειψη συγκεκριμένων επιτευγμάτων στην περίοδο που ήταν δήμαρχος.

Για τους Γάλλους, ο Μπόρις είναι το σύμβολο των χειρότερων παρορμήσεων υπέρ του Brexit.

Η «Libération» μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει προβλέψει την ανάληψη του Τζόνσον στην εξουσία. Ακόμη είχε αποχαιρετήσει τον κο Brexit το 2016 με τη φράση «Καλή τύχη».

Από τότε, ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν ουδέποτε είχε κρύψει την αντιπάθειά του για τους οπαδούς του Brexit, οι οποίοι, όπως και ο Τζόνσον, έδειχναν ότι επιμένουν στην άποψή τους «μέχρι θανάτου». Στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., δηλαδή.

 Η «Le Monde», από τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας, είχε δημοσιεύσει άρθρο τον Ιούνιο που χαρακτήριζε τον Τζόνσον ως «λάθος στις πύλες της εξουσίας».

Ακόμη και η συντηρητική «Le Figaro» χαρακτήριζε τον Τζόνσον ως άνθρωπο του οποίου η «φιλοδοξία ήταν σκονισμένη με διαμάχη».

Στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Ο Λιθουανός επίτροπος της Ε.Ε. Vytenis Andriukaitis δεν έκρυψε τις ανησυχίες του μετά την εκλογή του Τζόνσον.

Συγκρίνοντάς τον με τον Ρώσο πρώην ηγέτη Μπόρις Γέλτσιν, ο Andriukaitis επέκρινε τις «πολλές μη ρεαλιστικές υποσχέσεις του Τζόνσον, που αγνόησε οικονομικές λογικές και ορθολογικές αποφάσεις».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte, βασικός παίκτης στο έπος του Brexit, από τον Ιούνιο έχει προειδοποιήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει «υποβαθμισμένη χώρα» ανεξάρτητα από τις περιστάσεις υπό τις οποίες φεύγει από την Ε.Ε.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης